family-1784371_1280In opdracht van zij-kant voerde Lore De Smet, studente in de masteropleiding Gender en Diversiteit en in het voorjaar van 2017 stagiaire bij ons, een onderzoek naar de situatie van alleenstaande ouders in Vlaanderen en Brussel. Na de vele doemberichten over de obstakels waarmee deze ouders geconfronteerd worden, focusten we in dit onderzoek op hun sterktes en verwezenlijkingen. Want één ding bleek uit alle interviews: they can do it! 

Het aantal single moms en dads stijgt snel. Zo was volgens de FOD Economie één op de tien Belgische huishoudens in 2016 een eenoudergezin. In deze gezinnen is de ouder diegene bij wie de kinderen gedomicilieerd staan, in de praktijk is dit vaak de moeder. Tel hierbij al die andere ouders die zonder kinderen geregistreerd staan, maar die wel soms hun kroost opvangen, en je komt aan een veel hoger aantal alleenstaande ouders. In België bestaat reeds één op drie huishoudens uit één persoon, een groeiend deel daarvan zijn gescheiden vaders.

Drempels

Ouders die er alleen voor staan, krijgen inderdaad te maken met heel wat drempels. Zo worden zij in de eerste plaats geconfronteerd met een beperkt gezinsinkomen. Ook ontvangen gescheiden ouders vaak te weinig alimentatiegeld. Een betaalbare woning kopen is dus zeer moeilijk. Daarnaast blijkt een loopbaan met de zorg voor de kinderen combineren, veelal geen sinecure. Flexibele werkuren, maatregelen zoals tijdskrediet en een ruim aanbod aan kinderopvang zijn mogelijke oplossingen voor dergelijke problemen. Helaas zijn niet al deze oplossingen op maat van alleenstaande ouders.

Sterktes

Kinderen in je eentje opvoeden verloopt dus ongetwijfeld niet zonder slag of stoot. Dat bewijzen ook studies en recente berichten in de media. Daarom willen wij in dit onderzoek juist vertrekken vanuit de sterktes en verwezenlijkingen van deze single moeders en vaders. Uiteindelijk slagen ze er immers in om én voltijds te werken én hun kinderen groot te brengen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen aandacht kan uitgaan naar wat moeilijker loopt, maar door de positieve kant te belichten wordt afgestapt van het idee dat alleenstaande ouders slachtoffers zijn. Zij beschikken immers over een stevige dosis zelfstandigheid, creativiteit en handelingsvermogen.

Onderzoek

Lore De Smet voerde enerzijds een literatuurstudie en anderzijds een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van alleenstaande ouders in Vlaanderen en Brussel. Ze interviewde hiervoor zes alleenstaande ouders, vrouwen en mannen, in verschillende situaties. Vijf van hen zijn gescheiden, één koos bewust voor het alleenstaand ouderschap.

Vanuit de bevindingen uit de literatuurstudie en de interviews worden in dit onderzoek beleidsaanbevelingen geformuleerd. Hiermee ijvert zij-kant voor een verbetering van de positie van alleenstaande ouders, opdat zij ondersteund worden in hun coping-strategieën en hun sterktes volop kunnen ontplooien.

Lees het volledige onderzoek hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.