Je stem uitbrengen tijdens verkiezingen. Voor jonge vrouwen lijkt het de normaalste zaak ter wereld, maar nog geen zeventig jaar geleden was het stemhokje in België een exclusieve mannenzaak. Op 26 juni 1949, precies zeventig jaar geleden, gingen vrouwen voor het eerst naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen. Het volwaardig vrouwenstemrecht werd daarmee eindelijk een feit. Dit was laat in vergelijking met andere Europese landen.

De strijd voor vrouwenstemrecht

De eerste wetgevende verkiezingen op 26 juni 1949 waaraan alle vrouwen mochten deelnemen was een mijlpaal in de Belgische politieke geschiedenis, want vrouwen werden tot dan toe uitgesloten van volwaardig stemrecht. Ze konden wel al sedert 1921 kiezen voor de gemeenteraden en zich ‘passief’ verkiesbaar stellen voor het parlement. Maar dat waren eerder troostprijzen voor het mannenstemrecht, dat al in 1919 een feit was. Het duurde tot de wet van 27 maart 1948 vooraleer vrouwen hun vertegenwoordig(st)ers mochten kiezen in het parlement. België was hiermee eerder aan de late kant in vergelijking met de rest van Europa: in Engeland kregen vrouwen stemrecht in 1928, in Finland reeds in 1906 en Portugal was laatst in 1976.

Het mannenbastion brokkelt stilletjes aan af

Dat vrouwen eindelijk volwaardige politieke rechten verworven hadden, betekende niet dat ze daarom ook voor vrouwen stemmen. Tot 1974 blijft het aantal vrouwelijke verkozenen beperkt tot 3 procent. De vrouwelijke witte raven in het parlement hielden zich vooral bezig met zaken die vrouwen na aan het hart liggen, en de meeste partijen konden zich daar best in vinden.

Vandaag hebben vrouwen dezelfde politieke rechten als mannen, althans op papier. In de praktijk zien we dat er na zeventig jaar nog altijd minder vrouwen dan mannen verkozen worden. Tijdens de recente federale verkiezingen werden er 43 procent  vrouwen verkozen. Dat is 4 procent meer dan bij de vorige verkiezingen van 2014.

Oma had geen stemrecht, moeder geen pil, dochter geen tijd

zij-kant heeft jarenlange expertise opgebouwd rond de geschiedenis van het vrouwenstemrecht en geeft hierover ook vormingen. Via een interactieve en rijkelijk geïllustreerde infosessie blikken we terug op de prille paritaire democratie, op de lange weg naar politieke gelijkheid, en kijken we vooruit naar een toekomst waarin politiek evenwicht hopelijk voor iedereen vanzelfsprekend is. Met deze vorming richt zij-kant zich tot sociaal-culturele en andere organisaties die dit aanbod willen programmeren. Interesse? Neem contact met ons op via info@zij-kant.be

Meer info vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.