Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) publiceerde op 29 september haar Activiteitenverslag 2010, waarmee het de aandacht vestigt op de discriminaties en ongelijke behandelingen op grond van geslacht in België.

Er werd een eerstelijnsdienst op poten gezet om informatieaanvragen en klachten van het publiek beter te kunnen behandelen. In 2010 ontving het Instituut 448 telefonische oproepen via het gratis nummer 0800/12.800. Dat resulteerde in 221 meldingen, waarvan 91 informatieaanvragen en 130 klachten. Van die klachten waren er 40 afkomstig van mannen, 70 van vrouwen en nog eens 20 van diverse organisaties. Het m/v-verschil stemt overeen met de bevindingen van verschillende IGVM-studies die aangeven dat vrouwen vaker het slachtoffer worden van geslachtsdiscriminatie dan mannen. Zoals elk jaar werden vrouwen vaker gediscrimineerd in de domeinen ‘werk’ en ‘onderwijs en opleiding’, terwijl discriminatie van mannen vaker voorkwam in het domein ‘goederen en diensten’.

Het IGVM voerde in 2010 een grote bewustmakingscampagne om de aandacht te vestigen op de vier discriminaties waarmee het Instituut het vaakst te maken krijgt: zwangerschaps- en moederschapsdiscriminaties, seksisme, geweld en de loonkloof. Dat het aantal klachten in enkele van die domeinen toegenomen is, bewijst voor directeur Michel Pasteel dat de inspanningen van het Instituut hun vruchten afwerpen en dat de burgers er stilaan de voordelen van ondervinden.

Ook op beleidsniveau werd er hard gewerkt. In 2010 bracht het Instituut twee adviezen uit: een over een uniek Europees meldnummer voor slachtoffers van gendergerelateerd geweld en een tweede over de moederschapswetgeving. Het Instituut heeft ook aanbevelingen gedaan voor België over de loonkloof, zwangerschap op het werk en psychologisch, fysiek en seksueel geweld op vrouwen en mannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.