Elk najaar trekken zij-kant en VIVA-SVV door Vlaanderen om mensen te sensibiliseren over partnergeweld. Een op vijf vrouwen wordt in de loop van haar leven immers slachtoffer van partnergeweld. In onze beleidsaanbevelingen tegen partnergeweld vragen we o.a. de bijscholing van medisch personeel zoals huisartsen, psychologen en maatschappelijke assistenten, rond dit thema. Als vertrouwenspersonen van slachtoffers moeten zij signalen van partnergeweld kunnen herkennen en hierover een gesprek durven aangaan.

Tot voor kort verhinderde het beroepsgeheim voor deze medische beroepen echter dat partnergeweld gesignaleerd kon worden. Het mocht enkel doorbroken worden wanneer de psychische of fysieke integriteit van een minderjarige bedreigd werd.

Wij zijn daarom blij dat op 1 maart 2013 artikel 458bis van het Strafwetboek van kracht werd en het spreekrecht uitgebreid werd naar slachtoffers van partnergeweld. Voortaan kan het beroepsgeheim doorbroken worden als er ernstig en bedreigend gevaar voor bepaalde misdrijven bestaat voor minderjarigen en kwetsbare personen. Je kan kwetsbaar zijn in het kader van partnergeweld, maar ook door je leeftijd, zwangerschap, ziekte, een lichamelijk of geestelijk gebrek of onvolwaardigheid. Het uitgebreide spreekrecht zorgt er niet alleen voor dat vertrouwenspersoneel misdrijven kan melden, maar ook dat het preventief kan optreden, ter bescherming van andere slachtoffers die in de kwetsbare categorieën vallen.

Dat een uitbreiding van het spreekrecht nodig was, blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. 23,6% van de vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld neemt een arts of psycholoog in vertrouwen (en 6,8% van de mannen). Deze personen kunnen dus een cruciale rol spelen in het doorbreken van de spiraal van geweld waarin slachtoffers leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.