zij-kant pleit al een tijdje voor de vrije keuze bij de naamgeving van kinderen. Het huidige systeem, waarbij een kind van een gehuwd echtpaar steeds de naam van de man krijgt, vormt een juridische discriminatie ten opzichte van vrouwen. Het lijkt er op dat binnenkort een einde komt aan deze discriminatie.

De Kamercommissie Justitie keurde gisteren een wetsontwerp goed dat de naamgeving van kinderen vrij maakt. Het ontwerp dat nu op tafel ligt, komt volledig overeen met de eisen van zij-kant, nl. een dubbele familienaam in de volgorde die de ouders verkiezen. We zijn dan ook erg tevreden over deze doorbraak.

Wat verandert er concreet wanneer dit wetsontwerp definitief goedgekeurd wordt door de volledige Kamer? Wanneer ouders bij de aangifte van hun kind geen eigen keuze doorgeven, krijgt het kind automatisch de dubbele familienaam die bestaat uit de achternaam van de vader, gevolgd door de familienaam van de moeder. Ze kunnen er ook voor kiezen om het kind één of twee achternamen te geven, in de volgorde die ze zelf willen.

Hebben de ouders al een minderjarig kind, dan kunnen zij tijdens een overgangsperiode de familienaam van dit kind laten veranderen. Het is wel de bedoeling dat alle kinderen met dezelfde ouders dezelfde achternaam krijgen.

In de volgende generatie worden we niet geconfronteerd met een wildgroei aan familienamen, zoals critici durven beweren. Mensen zullen maximum twee familienamen hebben, en geen vier. Ouders kunnen ervoor kiezen de dubbele naam van de vader of die van de moeder door te geven, of een combinatie van de onderdelen van hun achternamen maken. Ze kunnen hun familienaam echter niet omkeren en zo doorgeven. Maken ze geen keuze, dan krijgt hun kind automatisch een dubbele achternaam, samengesteld uit de eerste achternaam van de vader en de eerste achternaam van de moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.