Het lot van 223 ontvoerde Nigeriaanse meisjes verdient al onze aandacht. Laten we die aandacht ook gebruiken om ervoor te zorgen dat dergelijke ontvoeringen niet meer voorkomen.

De terreurorganisatie Boko Haram slaagde er op 14 april in 276 Nigeriaanse meisjes uit een internaat in Chibok te ontvoeren. Enkelen konden tijdens de eerste uren van de ontvoering ontsnappen, maar voorlopig ontbreekt van 223 meisjes elk spoor.

Aanvankelijk kreeg deze zaak weinig aandacht in Westerse media. Pas sinds eind april worden we overstelpt met wanhopige oproepen om hier iets aan te doen. Lovenswaardig, maar dergelijke oproepen gaan vaak voorbij aan een realiteit die pijnlijker is dan het lot van deze 223 meisjes. zij-kant pleit daarom voor de meer effectieve integratie van een genderperspectief in ons buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking.

Naarmate meer informatie over de ontvoering in Chibok vrijkomt, wordt duidelijk dat deze meisjes –weer eens– de speelbal vormen binnen een politiek om grondstoffen waarin ook Westerse regeringen een rol spelen. Het Westen verleent al jaren steun aan corrupte Nigeriaanse leiders om de toevoer van olie te verzekeren.

Daarbij vormen vrouwenrechten absoluut geen prioriteit. Niemand maalde er bv. om toen de Nigeriaanse regering in 2011 en 2012 familieleden van militanten van Boko Haram oppakte. Abubakr Shekau, leider van Boko Haram, dreigde daarop met weerwraak: “Vermits jullie onze vrouwen vasthouden, zal je zien wat wij met jullie vrouwen zullen doen, volgens de sharia-wetgeving.” Voor de ontvoering van de Nigeriaanse schoolmeisjes verdwenen dus al vele andere onschuldige burgers.

De emotionele #BringBackOurGirls oproepen in het Westen zijn weliswaar een oprechte steunbetuiging aan de moeders en families van de ontvoerde meisjes, maar ze getuigen ook van onwetendheid over het buitenlandse beleid van onze eigen regeringen. De Verenigde Staten en verschillende Europese lidstaten zetten nu militair personeel in om de meisjes op te sporen. Weinigen staan er bij stil dat dit personeel in het kader van bv. AFRICOM waarschijnlijk al aanwezig was en dat zij weinig deden om dergelijke ontvoeringen te verhelpen. Hun opdracht ligt bij de bescherming van belangrijke oliepijpleidingen…

zij-kant vraagt daarom dat de #BringBackOurGirls oproepen samengaan met meer aandacht voor vrouwen in conflicten. We steunen de oproep van de Vrouwenraad om VN Resolutie 1325 over vrouwen, oorlog en vrede eindelijk toe te passen. Ondersteun vrouwenorganisaties in ontwikkelingslanden om wantoestanden zoals deze ontvoering te blijven aanklagen. Zorg voor een meer effectief genderperspectief in ons buitenlands en ontwikkelingsbeleid. Al te vaak worden vrouwen tijdens vredesonderhandelingen vergeten, terwijl ze een essentiële sleutel tot de opbouw van een land vormen. Vraag daarom na de verkiezingen ook een vrouwvriendelijk beleid in het buitenland. We hopen dan minder vaak een emotionele oproep als #BringBackOurGirls te moeten verspreiden.

Blijf intussen zeker druk zetten om de meisjes uit Chibok terug te vinden. Je kan dit doen door:

  1. #BringBackOurGirls levend te houden op sociale media. Het is duidelijk dat de internationale aandacht voor deze zaak cruciaal is om regeringsleiders tot actie te brengen;
  2. vertegenwoordigers van je regering direct aan te spreken. Vraag hen druk te zetten op de Nigeriaanse overheid om iets te doen om deze meisjes te redden, om verantwoordelijken te vervolgen en de meisjes die gered kunnen worden verder te ondersteunen.
  3. Teken de petitie van de Nigeriaanse studente Ify E. op change.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.