Ter gelegenheid van 25 november, de Internationale Dag tegen het geweld tegen vrouwen, heeft het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) een dertigtal bekende Belgen gevraagd om het nummer ‘Oost West Thuis Best’, een lied tegen partnergeweld, in te zingen.

Geweld treft alle lagen van de bevolking. Eén vrouw op zeven werd in de loop van de laatste 12 maanden geconfronteerd met ten minste één daad van geweld door een (ex-)partner. Dit maatschappelijk fenomeen belangt dus alle burgers aan, omdat iedereen kan bijdragen tot een mentaliteitsverandering. Geweld mag niet meer weggestopt worden in de privésfeer van koppels en moet een maatschappelijke kwestie van het grootste belang worden. Het Instituut hoopt om met dit lied bij te dragen tot het sensibiliseren van slachtoffers, getuigen en daders van geweld, mannen én vrouwen, opdat iedereen voortaan nee durft zeggen!

Door hun medewerking tonen deze bekende Belgen hun engagement in de strijd tegen partnergeweld: Ann Pira (actrice), Myriam Bronzwaar (actrice), Marc Ysaye (radiomaker en muzikant), NellSonn (groep), Evelyne Delfosse, .fen (zanger), Andy Kirk (zanger), Coal Mine (groep), R.a.F. (zanger), Philippe Vanclès (zanger), Kloé K (zangeres), Nara Noïan (zangeres), Stefan Cuvelier (humorist), Warre Borgmans (acteur), Martha Blasutig (actrice), Bert Verbeke (acteur), Katastroof (groep), Jean-Louis Delmarche (zanger en muzikant), Coco Junior (zanger), Bert Kruismans (humorist), Stan van Samang (acteur en zanger), Steph Goossens (acteur), Mathias Sercu (acteur), Lieven De Brauwer (regisseur), Miek en Roel (zangduo), An Nelissen (actrice), Guillaume Ledent (zanger), Pie Tshibanda (verteller), Oli F. (zanger), Silva (zanger), Manu Champagne (zanger).

Voor meer informatie kan je terecht op www.durfneenzeggen.be:

Durf neen zeggen!

Ben je slachtoffer van partnergeweld en wil je er iets aan doen? Het Instituut heeft twee publicaties ontwikkeld die je kan downloaden of bestellen.

  • De eerste, ‘Breek de stilte voor je zelf gebroken bent‘,is een folder die beschikbaar is in 17 talen (Frans, Nederlands, Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Portugees, Grieks, Pools, Russisch, Roemeens, Chinees, Arabisch, Turks, Swahili, Lingala en Servo-Kroatisch) voor slachtoffers van partnergeweld uit de verschillende allochtone groepen in België. Ze bevatten informatie over partnergeweld, moedigen slachtoffers aan om over hun situatie te praten en bieden elke groep contactadressen voor hulp in de eigen moedertaal.
  • De tweede publicatie, ‘Geweld. Wat nu?‘, richt zich in de eerste plaats tot slachtoffers van geweld, en daarnaast naar iedereen die er rechtstreeks of onrechtstreeks mee geconfronteerd kan worden. Deze brochure bevat definities en een groot aantal praktische tips en advies om slachtoffers te helpen om het geweld het hoofd te bieden. Achteraan bevindt zich ook een lijst met adressen van diensten die kunnen helpen bij het zoeken naar hulp en erkenning van het probleem.

Geweld door de lens van studenten

Het Instituut heeft de masterstudenten van hogeschool IHECS gevraagd om mee te werken aan deze sensibilisatiecampagne en hun visie te geven op het geweld tegen vrouwen. Bekijk zeker hun werkstukken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.