barst_in_glazen_plafondsp.a-Kamerlid Bruno Tuybens is tevreden dat er eindelijk een wettelijke verplichting komt voor minstens één derde vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde vennootschappen. “Als bedrijven zich niet aan hun beloftes houden, legt de wet voortaan sancties op”, stelt hij.

Na een hele reeks hoorzittingen en enkele onderhandelingsrondes is er vandaag in de Kamercommissie Handelsrecht op initiatief van sp.a, PS, CD&V, cdH, Groen! en Ecolo een akkoord gevonden voor een gegarandeerde vertegenwoordiging van minstens één derde vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde vennootschappen en overheidsbedrijven.

“Dit is een belangrijke stap vooruit en een duidelijk signaal naar de bedrijfswereld”, zegt sp.a-Kamerlid Bruno Tuybens. “Die had in haar corporate governance code immers al beloofd die één derde te zullen halen. Nu verankeren we die belofte in de wet en koppelen we er ook sancties aan als men de regel niet respecteert. Geen vrijheid blijheid dus, maar meetbare doelstellingen.”

De bedrijven worden wel niet geacht om van de ene dag op de andere hun Raad van Bestuur anders samen te stellen. De wet bevat dan ook overgangstermijnen. De overheidsbedrijven moeten zich volgend jaar al aan de wet aanpassen. De overheid geeft namelijk best zelf het goede voorbeeld. De grote en middelgrote bedrijven krijgen vijf boekjaren tijd. Als men bij het begin van het zesde jaar geen één derde vrouwen in de raad van bestuur heeft, dan is elke nieuwe benoeming in strijd met deze wet nietig. Als men een jaar later nog altijd niet aan de wet is aangepast, dan is zelfs elke beslissing van de raad van bestuur nietig. De kleinste vennootschappen tenslotte krijgen een overgangstermijn van acht jaar.

Bruno Tybens: “Men krijgt dus meer dan voldoende tijd om zich aan te passen, maar moet ondertussen wel in elk jaarverslag aangeven welke inspanningen men ondertussen heeft ondernomen. Voldoet men na de overgangstermijn toch nog niet aan de wettelijk vereiste één derde, dan mogen we wel streng zijn.”

zij-kant is natuurlijk verheugd dat er eindelijk wettelijke verplichtingen komen voor meer evenwicht m/v in de raden van bestuur van beursgenoteerde vennootschappen en overheidsbedrijven, maar betreurt de lange overgangstermijnen. We hopen dat de ondernemingen dit signaal ernstig nemen en snel werk maken van genderdiversiteit in de bestuursorganen. Niet alleen in de raden van bestuur, maar ook in de directiecomités, de echte beslissingscentra van ondernemingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.