Na 25 jaar politiek getouwtrek lijkt het zover dat binnenkort ouders de achternaam van hun pasgeborene mogen kiezen: de naam van de vader, van de moeder of een combinatie van beide namen zoals in Spanje.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom neemt een initiatief dat komaf maakt met de eeuwenlange discriminatie op basis van geslacht. Ons land werd hiervoor al eerder op de vingers getikt doordat het Belgisch burgerlijk wetboek voorschrijft dat kinderen van getrouwde of samenwonende partners automatisch de familienaam van de vader krijgen. Dit is een discriminerende wetgeving en het is niet in overeenstemming met het internationaal recht. Maar wanneer de nieuwe naamwetgeving in werking treedt –wellicht in de herfst van dit jaar- behoort ons land in het lijstje van Europese landen met de grootste vrijheid inzake naamkeuze. Enkel in Nederland en Scandinavië zijn de regels strenger.

Zij-kant pleit al jaren voor het wegwerken van de discriminerende naamwetgeving van ons land. Ook dit jaar was zij-kant daarom samen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, met steun van Amazone vzw en de Vrouwenraden, mee-initiatiefnemer van de facebookactie Happy Mother’s Name. De actie vroeg op het feest ter ere van alle mama’s, Moederdag, of in het Engels Happy Mother’s Day, aandacht voor de discriminerende naamwetgeving. Deze hoogdag werd omgedoopt tot Happy Mother’s Name. Iedereen kan Happy Mother’s Name meevieren door de facebookpagina Happy Mother’s Name te liken, de naam van je moeder aan jouw naam op Facebook en de Happy Mother’s Namepicbadge toe te voegen.

Ook in het parlement werden verschillende wetsvoorstellen inzake dubbele naamgeving bestudeerd om deze discriminatie tegen mama’s weg te werken. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stelde voor om daadwerkelijke gelijkheid te waarborgen door te opteren voor het principe van de dubbele naamgeving waarbij ouders de keuze krijgen welke naam zij eerst plaatsen.

Hopelijk nog dit jaar zullen de talrijke parlementaire initiatieven eindelijk omgezet worden in concrete wetgeving. Zodra de wet wordt goedgekeurd is de discriminerende naamgeving verleden tijd en kunnen koppels vrij kiezen welke achternaam hun kind zal dragen.

zij-kant is fier dat zij heeft bijgedragen om deze revolutie in de Belgische wetgeving te verwezenlijken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.