Elk jaar voert zij-kant samen met het ABVV actie tegen de loonkloof tussen vrouwen en mannen. Deze acties blijven broodnodig, stelt de Europese Commissie. Meer zelfs, onze campagne Equal Pay Day wordt gepromoot als een best practice.

De Europese commissaris voor Justitie, Burgerschap en Fundamentele Rechten Viviane Reding maakte gisteren nieuwe cijfers over de loonkloof in de EU-lidstaten bekend. Daaruit blijkt dat het gemiddelde uurloon van vrouwen in België in 2011 10,2% lager lag dan dat van mannen. De loonkloof blijft ongewijzigd ten opzichte van in 2010.

We doen het daarmee iets beter dan het Europese gemiddelde. In Europa verdienen vrouwen per uur gemiddeld 16,2% minder dan hun mannelijke collega’s. Ook hier zien we weinig verandering. Viviane Reding berekende dat vrouwen in Europa dus eigenlijk 59 dagen gratis werken.

“We hebben wetten die gelijk loon voor gelijk werk verzekeren, gelijkheid op de werkvloer en minimumrechten voor moederschapsrust, zodat de gelijkheid tussen de geslachten een Europese verworvenheid is. Maar we hebben nog een hele weg af te leggen om volledige gelijkheid te bereiken,” schetst Reding het probleem. “De loonkloof is nog steeds erg groot en wordt maar niet kleiner.”

Wanneer we vergelijken met de cijfers uit 2007, stijgt de loonkloof in de Belgische uurlonen zelfs lichtjes van 10,1% naar 10,2%. Gazet van Antwerpen nam naar aanleiding van deze vaststelling een interview af met onze nationaal secretaris Vera Claes en met Patricia Van Goel, secretaris van BBTK Antwerpen. Daarin schetsen ze de rol van hardnekkige rollenpatronen, segregatie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.

Op Europees niveau daalde de loonkloof wel, met 1,1 procent ten opzichte van in 2007. Deze daling is eerder te wijten aan de daling van de lonen van mannelijke werknemers dan aan een stijging van de vrouwenlonen. De Europese Commissie dringt er daarom op aan dat de lidstaten de gelijkheidsrichtlijn uit 2006 correct omzetten. 23 (van de 28) lidstaten blijken dit niet te doen.

België krijgt een pluim van de Commissie. zij-kant en het ABVV organiseerden er in 2005 de eerste Equal Pay Day om het probleem van de loonkloof aan te kaarten. In 2012 werd de loonkloofwet gestemd die bedrijven verplicht de loongegevens van hun werknemers op basis van geslacht te analyseren en die genderneutrale functieclassificaties invoerde. Wanneer het bedrijf een groot onevenwicht tussen de mannelijke en vrouwelijke verloning vast stelt, moeten ze een actieplan opstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.