Sinds 1996 zijn miljoenen Congolezen gestorven als gevolg van de oorlogen en de conflicten in de Democratische Republiek Congo (DRC); duizenden vrouwen en meisjes zijn verkracht, verminkt, vernederd … En dit geweld, en vooral het seksueel geweld tegen vrouwen gaat nog steeds onverminderd door.

Daarom organiseert het platform ‘Allen samen voor vrouwen in de Democratische Republiek Congo’, waartoe zij-kant behoort, ter gelegenheid van de internationale vrouwendag een manifestatie in Brussel op zondag 8 maart 2009. Zo wil het platform de Belgische beleidsverantwoordelijken en opiniemakers eraan herinneren dat het gruwelijke conflict in de DRC nog altijd voortduurt en dat seksueel geweld op vrouwen en meisjes nog steeds gebruikt wordt als oorlogswapen.



Het platform stelt dat noch de MONUC – de vredesmissie van de Verenigde Naties voor Congo – noch de Congolese regering erin slagen om de onveiligheid onder controle te houden en de burgerbevolking te beschermen. De aanvallen op de lokale bevolking, het seksueel geweld als oorlogswapen, de gedwongen rekrutering van kindsoldaten, de plundering van de natuurlijke rijkdommen, de zwakheid van de staat belemmeren de vrede en de heropbouw van het land. Omdat ‘eendracht macht maakt’ hebben de organisaties van Belgische en Congolese vrouwen, Belgische NGO’s en organisaties, waaronder zij-kant,  zich verenigd in de coalitie ‘Allen samen voor vrouwen in de DRC’ met volgende eisen:

Stop:
• de oorlog
• het geweld op vrouwen
• de gedwongen rekrutering van kinderen
• de straffeloosheid
• de plundering van grondstoffen
• de illegale wapenhandel.

Ja:
• aan vrede en gerechtigheid.

Dringende oproep aan de Belgische regering en zijn Europese en internationale partners opdat:
• de schendingen van de mensenrechten en de oorlogsmisdaden – vooral in de twee Kivu provincies en Iturië  – worden aangeklaagd en de verantwoordelijken voor het nationaal of internationaal gerecht gebracht;
• België een aanzet zou geven en bijdragen tot een duurzame vrede in de Regio van de Grote Meren conform de bepalingen van Resolutie 1325 van de VN Veiligheidsraad.

Het collectief vraagt de publieke opinie:
• om aandacht te hebben voor de problematiek en om zijn solidariteit te betuigen met de vrouwen in de DRC.

Voor meer inlichtingen:
Maggi Poppe (stafmedewerker Nederlandstalige Vrouwenraad: 02/229.38.13; e-mail: nvr.mpoppe@amazone.be) voor ‘Allen samen voor vrouwen in de DRC’.

Zelf met je organisatie  aansluiten?
Geef uw naam door aan
sabine.kakunga@cncd.be en betaal 25 euro (niet-gesubsidieerde organisaties) of 100 euro (gesubsidieerde organisaties) of 250 euro (organisaties met meer dan 50 personeelsleden). Zij zal u het rekeningnummer meedelen. Er wordt financiële bijdrage gevraagd omdat er voor deze activiteit geen eigen budget is. Grote organisaties kunnen er ook voor opteren om een factuur te betalen. Deze bedragen zijn minimumbedragen; grotere giften zijn welkom.

De aangesloten organisaties:
AFEDE, AIB, AMUKA,, ARDAPS,ARESEP,ASSOCITURI,CADTM,CEAF&RI,CCAE,CENTRE FEMININ D'EDUCATION PERMANENTE,COCAFEM/GL,COFEDE,COLLECTIF DES JEUNES,COMMISSION FEMMES ET DEVELOPPEMENT/COMMISSIE VROUWEN EN ONTWIKKELING,CNCD,CHOC DU PRESENT,EVEIL D'AFRIQUE, FIREFEC,IMPACT-SUD, IRGEDE, LA VOIX DES FAIBLES,LE MANGUIER EN FLEURS, LE MONDE SELON LES FEMMES, MAMAS FOR AFRICA, MARCHE MONDIALE DES FEMMES/WERELDVROUWENMARS,NVR-VROUWENRAAD, NOUVEAU REGARD,OPONI MAMA OTONGI MBOKA, OSEFM, OXFAM SOLIDARITEIT, POINT DE CHUTE,SIMA KIVU, SOFADE, SOFEBU, SOLIDARITE PROTESTANTE, SOLIDARITE SOCIALISTE, TERRE DES FEMMES, YAMBI AFRICA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.