fod_economieDe FOD Economie laat weten dat het aantal vrouwen met een hogere functie in ons land de afgelopen tien jaar verdubbeld is. Waren ze in 2000 nog met 57.000, dan telt ons land vandaag 118.000 vrouwelijke bedrijfsleiders of hogere kaderleden. Zo’n vier op de tien hogere loontrekkende functies worden uitgevoerd door een vrouw. Maar kunnen we nu echt spreken van barsten in het glazen plafond?

Vooral het Brussels
Hoofdstedelijk Gewest scoort goed met 43% vrouwen in hogere
loontrekkende functies, tegenover 38% in Wallonië en 37% in Vlaanderen.
Kijken we op sectorniveau, dan zien we dat in de gezondheidszorg meer vrouwen in een hogere functie werken dan mannen (59% vrouwen tegenover 41% mannen) en dat er in de Europese en internationale instellingen in ons land zelfs een perfect evenwichtig is naar geslacht. Ook in het onderwijs (47% vrouwen) en het openbaar bestuur (44%) zijn vrouwen goed vertegenwoordigd aan de top. Dat staat in schril contrast met de industrie (27%) en de transportsector (24%), waar het nog steeds vooral mannen zijn die doorstromen.

zij-kant is natuurlijk blij met deze evolutie, maar merkt wel op dat deze cijfers enkel betrekking hebben op loontrekkenden. Brengen we ook de zelfstandigen in rekening en kijken we dus naar de totale werkende bevolking in België, dan zien we dat vrouwen slechts 34% van de hogere functies in ons land bekleden. En natuurlijk zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in de echte beslissingsorganen, zoals de raden van bestuur en de directiecomités van ondernemingen.

Ingrid Pelssers, emancipatieambtenaar bij de Vlaamse overheid, wil ook niet te vroeg juichen: “Bij de Vlaamse overheid is 24% van het topkader een vrouw. Dat is veel en komt ook door de streefcijfers die de Vlaamse overheid zichzelf oplegt. Want bij vergaderingen met de privésector kom ik toch vooral mannen als ceo tegen”.

Ook Carla Rijmenams van het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen, is kritisch. Ze nuanceert de resultaten uit de onderwijs- en gezondheidssector aan de hand van het totaal aantal vrouwen dat er aan de slag is: "Zeventig procent van de personeelsleden in het onderwijs zijn vrouwen. Dat wil zeggen dat de 30 procent mannen in de sector bijna allemaal een hoge functie opnemen. Hetzelfde geldt voor de gezondheidssector."

Volgens Veerle Draulans van de KULeuven is het te vroeg om van het einde van het ‘glazen plafond’ te spreken. “De notie 'glazen plafond' heeft vooral betrekking op de echte 'topfuncties'. Studies over het glazen plafond houden rekening met het aantal mensen waarover men leiding geeft, budgetverantwoordelijkheid en invloed op strategiebepaling. Bovendien is de grootte van een organisatie ook belangrijk. Niet elke organisatie is een beursgenoteerd bedrijf met enkele duizenden werknemers.”

Veel stof om verder over na te denken. De studie van de FOD Economie wijst op een mooie evolutie in onze maatschappij, maar we zijn er nog lang niet…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.