Borsten, billen, buik… Ze worden in de media weer druk besproken.

Een foto van Plus Model Magazine https://plus-model-mag.com

Eerst was er de onrust over de Franse PIP-borstimplantaten, waarin goedkope industriële siliconen gebruikt werden in plaats van de duurdere siliconen voor medisch gebruik. Een lek in die siliconen zou een gevaar inhouden voor de gezondheid van de vrouw, dus heel wat vrouwen kozen ervoor hun implantaten preventief te laten verwijderen.

Het schandaal lokte meteen heel wat reacties uit in de media, bij vrouwenorganisaties en op straat. Want waarom stellen vrouwen zich toch bloot aan zo’n gezondheidsrisico’s? Wordt de druk van de schoonheidsidealen niet stilaan te groot? Moeten we het clichébeeld van de ‘perfecte vrouw’ niet dringend bijstellen naar een haalbare – en gezondere – variant?

Het lijkt een onbegonnen zaak in te gaan tegen de ideeën van Hollywood, de mode-industrie en de media, maar dat weerhoudt sommigen er niet van enkele prangende vragen te stellen. Én te illustreren.

Het Amerikaanse tijdschrift Plus Model Magazine wil in haar januarinummer aantonen hoe ongezond de schoonheidsidealen zijn waarmee vrouwen – en mannen – vandaag geconfronteerd worden. Het blad gebruikt daarvoor enkele controversiële foto’s, aangevuld met soms duizelingwekkende cijfers. Of wat dacht jij van stellingen als ‘Twintig jaar geleden woog het gemiddelde model 8% minder dan de gemiddelde vrouw. Vandaag is dat 23%’, ‘De meeste catwalkmodellen hebben een Body Mass Index die hen in de categorie ‘anorexia’ plaatst.’ of ‘Wou je 10 jaar geleden aan de slag als plus size model, dan had je maat 42 tot 48. Vandaag heeft een plus size model kleren tussen maat 40 en 44 in de kast hangen.’.

Voor wie zich ook al eens vragen gesteld heeft bij de heersende schoonheidsidealen en graag wil weten hoe het zover is kunnen komen, ontwikkelde zij-kant de vorming ‘Mooi is anders. Schoonheidsidealen door de eeuwen heen’, die de deelnemers meeneemt op een verbazende schoonheidsreis doorheen de geschiedenis. Met dit aanbod richten we ons tot sociaal-culturele organisaties die op zoek zijn naar gastsprekers voor een ruim en divers publiek. Wil je meer weten over deze vorming, ga dan naar onze BIMBO-website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.