Precies een week na Equal Pay Day 2013 lanceert het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) de website www.loonkloof.be, samen met haar jaarlijkse loonkloofrapport. zij-kant is blij dat het Instituut op die manier de loonkloof onder de aandacht houdt én bedrijven praktische  tools biedt om de loonkloof te bestrijden.

Volgens de recentste cijfers van het Instituut bedraagt het verschil in de uurlonen van vrouwen en mannen 10%. Op jaarbasis leidt dit tot een loonkloof van 23%. Het stelt, net als zij-kant, de status quo vast: de loonkloof per gewerkt uur blijft constant, terwijl die in de brutojaarlonen zelfs licht toeneemt. Dit is te wijten aan het herstel van de typisch mannelijke beroepssectoren in 2010, nadat ze in 2009 forse klappen gekregen hadden.

Met de Equal Pay Day-campagne ‘Extreme housekeeping’ vroegen zij-kant en het ABVV dit jaar meer aandacht voor de impact van deeltijds werk op de loonkloof. 44% van de vrouwen werkt deeltijds, ten opzichte van 9% van de mannen. Dit deeltijds werk gebeurt niet zo vrijwillig als vele mensen denken. Voor 52% van de deeltijds werkende vrouwen is de combinatie tussen privéleven en werk de hoofdreden om deeltijds te werken. Bij mannen is dit minder dan één derde (30%). Eén op tien deeltijds werkenden kreeg zijn/haar job enkel deeltijds aangeboden. Nog eens 10% van de deeltijds werkende vrouwen en 15% van de deeltijds werkende mannen vond geen voltijdse job.

De loonkloof tussen deeltijds en voltijds werkenden wordt bovendien groter, terwijl die tussen vrouwen en mannen licht afneemt, zowel bij deeltijdwerkers als voltijdwerkers. Michel Pasteel, directeur van het IGVM, vermoedt het ontstaan van een arbeidsmarkt op twee snelheden, waarbij er een kloof ontstaat tussen goed betaalde banen en minder goed betaalde banen met minder gunstige arbeidsvoorwaarden.

Een ander aandachtspunt tijdens de Equal Pay Day-campagne dit jaar was uitvoerbaarheid van de loonkloofwet van 2012. Bedrijfsleiders wachtten bijvoorbeeld nog op een modelformulier om de bezoldigingsstructuur binnen hun bedrijf naar geslacht te kunnen analyseren. De website www.loonkloof.be biedt ondernemers nu de mogelijkheid de loonkloof stap voor stap te berekenen en geeft hen concrete tips om haar te verkleinen.

Men vindt er specifieke berekeningen die rekening houden met de arbeidsduur van de werknemers, de extra voordelen die ze bekomen, het bestaan van een glazen plafond en de mogelijkheid tot opleidingen. De toekenning van extralegale voordelen vergroot de loonkloof bijvoorbeeld, zonder dat dit meteen zichtbaar wordt. Vrouwen hebben minder kans op deze voordelen en ontvangen minder hoge bedragen. Zo liggen de bijdragen voor een aanvullend pensioen bij vrouwen gemiddeld 41% lager dan bij mannen. De tussenkomst in het woon-werkverkeer voor vrouwen ligt gemiddeld 21% lager.

De website belooft de referentie te worden over de loonkloof. Naast de tools voor ondernemers vinden bezoekers er alle cijfers en publicaties over de loonkloof en dit zowel in Belgisch als Europees perspectief. Een belangrijke stap vooruit in de verkleining van de loonkloof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.