Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, keurde de Kamer een wetsvoorstel goed om de loonkloof in Belgische bedrijven aan te pakken. Alleen N-VA en LDD onthielden zich bij de stemming, oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang stemden wel voor. Eerder werd het wetsvoorstel al positief onthaald in de Kamercommissie Maatschappelijke Emancipatie.

Initiatiefneemster Maya Detiège bouwde met het wetsvoorstel verder op de jaarlijkse Equal Pay Day van zij-kant. Met die sensibiliseringscampagne kaarten we al sinds 2005 de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de Belgische arbeidsmarkt aan. Uit de meest recente cijfers van de FOD Economie die zij-kant kon inkijken, blijkt dat die loonkloof in 2009 nog steeds gemiddeld 22% bedroeg, uitgaande van de brutomaandlonen in de privé-sector, deeltijds werk inbegrepen. Voldoende reden voor actie op beleidsniveau, vinden wij.

Het nieuwe wetsvoorstel maakt van gelijk loon een prioriteit binnen Belgische bedrijven. Het voorziet erin dat bedrijven met meer dan vijftig werknemers om de twee jaar een analyse moeten maken van de interne verloningen. Als blijkt dat vrouwen in het bedrijf inderdaad beduidend minder verdienen dan hun mannelijke collega’s, dan komt er een actieplan. Bovendien zullen vrouwen bij het vermoeden van een loonkloof naar een bemiddelaar in het bedrijf kunnen stappen, die indien nodig kan ingrijpen. Maya Detiège noemt het initiatief een grote stap vooruit in de strijd tegen de loonkloof. “Als een vrouw dezelfde functie heeft als een man, even oud is en evenveel uren klopt, dan heeft zij recht op hetzelfde loon en op dezelfde extralegale voordelen. Dat is niet meer dan normaal.”

zij-kant is natuurlijk verheugd over deze concrete plannen, maar dringt toch aan op verdere acties om de loonkloof in ons land aan te pakken. Zo moet er werk gemaakt worden van de strijd tegen het glazen plafond, dat vrouwen ervan weerhoudt op te klimmen tot functies met beslissingsbevoegdheid, en van een globale mentaliteitswijziging in onze maatschappij. Zolang de traditionele rollenpatronen blijven overheersen, waardoor het vooral vrouwen zijn die de zorgtaken binnen het gezin op zich nemen en daarvoor vaker deeltijds gaan werken of hun carrière – al dan niet tijdelijk – in de diepvries steken, zal de loonkloof immers blijven bestaan.

Nog veel werk voor de boeg dus, en daarom organiseren we op 20 maart onze achtste Equal Pay Day, met als thema de relatie tussen studiekeuze, loon en loopbaan. Lees meer op www.equalpayday.be en bekijk onze nieuwe EPD-clip op YouTube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.