06252014-EnglandWie denkt dat vrouwen emotioneel zijn, heeft nog nooit een voetbalmatch gezien. Een zoveelste Facebook-quote, maar wel één met een groot waarheidsgehalte. Volgens een Brits onderzoek neemt partnergeweld met 38% toe als de nationale ploeg een WK-match verliest. Belgische studies zijn er (nog) niet, maar de criminaliteitsstatistieken van 2014 toonden een duidelijke piek in juni.

Nobody wants England to win more than women. Met deze slogan voerde de Britse vrouwenorganisatie Pathway campagne in 2014 om de stijging van het huiselijk geweld tijdens de Wereldbeker aan te klagen.

Een grootschalig onderzoek van de universiteit van Lancaster (2013) had immers aangetoond dat de politie 38% meer meldingen van partnergeweld ontving als de nationale ploeg een WK-match verloor. Hierbij werden de cijfers bekeken van de WK-jaren 2002, 2006 en 2010. Maar ook als de Engelsen de overwinning binnenhaalden, steeg het geweld met 26%. De dag nadat Engeland had gespeeld, werden er 11% meer incidenten geregistreerd, ongeacht de uitkomst. De grootste piekmomenten vonden plaats wanneer de nationale ploeg werd geëlimineerd.

Alcohol, drugs en adrenaline

Dit onderzoek was niet het eerste maar wel het meest uitgebreide dat de impact van grote sportevenementen op huiselijk geweld aantoonde. De opvallende stijging van het geweld zou te maken hebben met alcoholmisbruik, drugsmisbruik en de opgebouwde spanning rond de match. Ook het Amerikaanse National Institute of Health stelde reeds een groter geweldrisico vast tijdens de finale van de SuperBowl. De cijfers stegen met 10% als een ploeg verloor op ‘onverwachte wijze’.

Seksistische context

Dit jaar staat de Britse politie paraat en wordt er ingezet op sensibilisatiecampagnes als ‘Give Domestic Abuse the Red Card’ en ‘Operation Ribbon’. Vrouwenorganisatie Women’s Aid roept de voetbalgemeenschap met ‘Football United Against Domestic Violence’ op om seksisme uit te bannen. Want hoewel directrice Katie Ghose benadrukt dat de sport geen schuld treft en enkel de geweldplegers zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden, gelooft ze dat “huiselijk geweld niet in een cultureel vacuüm plaatsvindt. De seksistische attitudes, liederen en gedragingen tijdens voetbalmatchen stimuleren een context waarin vrouwen worden gekleineerd en vernederd.”

Ook bij ons

In België zijn er tot dusver geen onderzoeken naar de correlatie tussen huiselijk geweld en voetbalmatchen, maar een blik op de criminaliteitsstatistieken van 2014 toont alvast aan dat het aantal geregistreerde gevallen van fysiek intrafamiliaal geweld een piek kende in voetbalmaand juni (België werd geëlimineerd op 5 juli). Die maand werden 2.460 incidenten opgetekend, tegenover een gemiddelde van 2.183 incidenten per maand.
Bekijk de spot van Pathway hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.