Intens en emotioneel, maar ook genuanceerd, verrassend, en vooral constructief: dat zijn onze bevindingen van het grote prostitutiedebat, dat we voor een bomvolle zaal organiseerden op het Festival van de Gelijkheid. Nu is het tijd voor concrete acties, en met stip bovenaan: een uitstapregeling.

Bestaat de happy hooker echt? Met deze vraag trokken 11 december maar liefst 200 mensen naar het slotevent van het Festival van de Gelijkheid in de Vooruit. Ons prostitutiedebat was al geruime tijd volzet. De kwestie is een heet hangijzer, zoveel is duidelijk.

Voor onze panelleden waren de antwoorden echter duidelijk. Dé vraag achter de catchy titel is natuurlijk of prostitutie ‘genormaliseerd’ en dus ook gelegaliseerd moet worden in België (zoals in Nederland) of steevast een vorm van geweld tegen vrouwen is en dus verboden moet worden (zoals in Zweden, waar enkel de klant strafbaar is).

Vuur

Vrouwenraad-voorzitter Magda De Meyer verdedigde met vuur haar standpunt dat prostitué(e) geen job als een ander is en stelde grote vraagtekens bij het concept vrijwilligheid. Ze pleitte dus voor een Zweeds beleid. Dat deed ook feministe Evie Embrechts die fijntjes stelde dat bakkers of slagers, in tegenstelling tot sekswerkers, geen alarmknop nodig hebben en dat prostitutie, zoals Goedele Liekens ooit zei, neerkomt op betaalde verkrachting. Experte seksueel strafrecht Liesbet Stevens verwees naar het gebrek aan gegevens over het onderwerp maar benadrukte ook de hachelijke situatie van de meisjes. Aan de pro-Nederlandse kant zat Martine Claeyssens van hulpverleningsorganisatie Pasop (ze sprak ook voor Ghapro) die net als uitbaatster Vanessa wees op het belang van een statuut en bescherming van prostitué(e)s door de overheid. Seksuologe Mieke Mievis vreesde dat er zonder prostitutie juist meer verkrachtingen zouden zijn. Economisch socioloog Stef Adriaenssens was erbij om het economisch belang van prostitutie weer te geven en stelde heel terecht: hoe rijker de samenleving, hoe minder prostitutie.

Geen slachtoffers

zij-kant vond de stem van de sector ook zeer belangrijk, aangezien het over hen gaat. Daarom lieten we tijdens de stellingen videofragmentjes zijn van twee prostituées die liever niet fysiek in het panel wilden zitten, maar wel hun mening geven. Ook op de eerste rij mochten we een aantal ervaringsdeskundigen verwelkomen. Deze sekswerkers en uitbaters waren niet te beroerd om bij het vragengedeelte naar voren te komen en voor een volle zaal het woord te nemen om hun situatie uit te doeken te doen. Ze wilden duidelijk niet als slachtoffers beschouwd worden.

Andere stemmen

Maar natuurlijk zijn er nog een heleboel andere mannen en vrouwen in de sekssector die daar niet bewust voor gekozen hebben. Zoals Magda De Meyer heel terecht zei: deze stemmen horen we niet. zij-kant heeft ook naar hen gezocht, maar begrijpelijkerwijze durven zij niet open en bloot getuigen, uit schaamte of vrees. Met deze mensen moeten we ook rekening houden, daar was iedereen het volmondig over eens.

Consensus

Zo kwamen de panelleden uiteindelijk toch tot een consensus: prostitué(e)s moeten beschermd worden en alle vormen van gedwongenheid, mensenhandel en uitbuiting moeten streng worden aangepakt. Ook klonk de vraag naar objectieve en betrouwbare cijfers. En bovenal: er moet werk gemaakt worden van een uitstapregeling, opdat zij die willen stoppen met wat ze al dan niet vrijwillig begonnen, dat onmiddellijk en zonder gevaar voor represailles kunnen.

Food for thought, dus. Met deze conclusies gaat zij-kant nu aan de slag om, samen met een parlementaire werkgroep en input van experts, tot beleidsaanbevelingen te komen. Bedankt aan iedereen om erbij te zijn, promotie te maken, ons te volgen. We’ll keep you posted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.