Wat zijn de hindernissen die vrouwen in armoede ondervinden tijdens hun zoektocht naar werk en op de werkvloer? En wat kan de overheid en het bedrijfsleven doen om deze drempels weg te werken? Vrouwen in precaire situaties bieden zelf het antwoord via het Sterk Vrouwenwerk-project, een samenwerking tussen het Netwerk tegen Armoede,  ZIJkant en Colruyt.

Sterk Vrouwenwerk wil vrouwen in armoede begeleiden naar een duurzame tewerkstelling en zowel werkgevers als beleidsmakers sensibiliseren rond de obstakels die deze vrouwen ervaren. Voor dit traject, dat loopt van maart 2023 tot augustus 2024, gaan we in zee met vrouwen uit verenigingen waar armen het woord nemen in Antwerpen en Gent.

NOOD AAN DUURZAME TEWERKSTELLING

Bijna één derde van de vrouwen in België loopt een armoederisico.[1] Vooral vrouwen die thuis instaan voor de zorg en het huishouden, maken meer kans om in individuele armoede terecht te komen. Vrouwen die financieel afhankelijk zijn van hun partner, alleenstaande moeders en vrouwen met een niet-EU-achtergrond zitten in een erg kwetsbare situatie.

Vrouwen in armoede zijn vaak niet-beroepsactief, maar anders-actief. Ze nemen de zorg op voor kinderen, familieleden of kansarme burgers. Kortom, het zijn vrouwen die veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden en essentiële – onbetaalde – zorgarbeid verrichten in onze maatschappij.

Werk is geen wondermiddel voor deze vrouwen om uit armoede te geraken. Een vast arbeidscontract met de juiste voorwaarden biedt wel een perspectief op een toekomst met meer financiële autonomie. Maar om te kunnen kiezen voor een duurzame tewerkstelling, moet je keuzes hebben.

Daarom is het belangrijk om voor deze vrouwen een context te creëren die hen toegang geeft tot de basis- en randvoorwaarden om te kunnen werken. Een kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang, schuldbemiddeling, een degelijke huisvesting, betaalbare gezondheidszorg, haalbare werkuren, de mogelijkheid om te werken met een hoofddoek en taalondersteuning op de werkvloer zijn daar enkele voorbeelden van.

STERK VROUWENWERK TRAJECT

Door meer dan een jaar intensief samen te werken tijdens een voortraject en de tewerkstelling bij Colruyt, brengen we via de expertise van een twintigtal vrouwen in armoede drempels en constructieve acties in kaart.

Met deze bevindingen ontwikkelen we een toolkit zodat bedrijven de meerwaarde ontdekken om deze vrouwen een duurzame job aan te bieden en te bouwen aan een HR-beleid dat rekening houdt met armoede, gender en cultuur. Daarnaast stappen we samen met deze vrouwen en een pakket aanbevelingen naar beleidsmakers om het thema armoede en gender in het verkiezingsjaar 2024 hoog op de agenda te houden.

Het Sterk Vrouwenwerk-traject wordt gefinancierd door de EU – NextGenerationEU, met de steun van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en het federale gendergelijkheidsbeleid. 


[1] Inkomensongelijkheden tussen vrouwen en mannen en individuele armoede – StatBel (2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.