zij-kant overhandigde op 8 juli 2008 een speciaal ontworpen "spiraaltjesjuweeltje" aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx

zij-kant betreurt de toename van het aantal abortussen afgelopen jaar. Er werden toen in ons land 19.578 abortussen uitgevoerd, een toename met zo’n 500 abortussen ten opzichte van 2010. Deze stijging situeert zich nagenoeg volledig bij vrouwen tussen 20 en 35 jaar. Bij tieners blijft het aantal zwangerschapsafbrekingen al jaar op jaar constant.

Volgens het rapport van de Nationale Evaluatiecommissie inzake de abortuswet voelen vier op de tien vrouwen die een abortus ondergingen zich te jong, ze zijn studente of hebben nog geen kinderwens.

Bij een op vier vrouwen geven relationele problemen de doorslag bij hun beslissing. Hun relatie loopt moeilijk of werd verbroken, de partner aanvaardt de zwangerschap niet, de relatie is te recent of te vluchtig. Zeven op de tien vrouwen die hun zwangerschap laten afbreken zijn niet gehuwd en zijn het nog niet geweest.

Anticonceptie te duur

Een derde van de vrouwen in kwestie had haar anticonceptiva verkeerd gebruikt. Opvallend is echter dat bijna de helft helemaal geen anticonceptiva gebruikte. Voor sommige vrouwen zijn anticonceptiva te duur. Zowel bij Franstalige als bij Nederlandstalige abortuscentra stelt men vast dat een groep vrouwen meermaals terugkeert. Het gaat vaak om vrouwen die in een financieel kwetsbare situatie zitten. Ze hebben geen geld voor anticonceptiemiddelen.

Spiraaltje opnemen in wettelijke ziekteverzekering

zij-kant voerde reeds in 2008, samen met volksvertegenwoordiger/apotheker Maya Detiège en senator/gynaecologe Marleen Temmerman, actie voor de volledige terugbetaling van het hormoonspiraaltje. We overhandigden toen een speciaal ontworpen “spiraaltjesjuweeltje” aan de minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx. Marleen Temmerman diende datzelfde jaar een voorstel tot resolutie voor de volledige terugbetaling van het hormoonspiraaltje in de Senaat in.

zij-kant vraagt de volledige terugbetaling van het spiraaltje via opname in de wettelijke ziekteverzekering, omdat het spiraaltje een erg gebruiksvriendelijke en betrouwbare vorm van anticonceptiva is. Jammer genoeg is het ook een eerder duur anticonceptiemiddel. Enkel voor meisjes jonger dan 21 jaar wordt binnen de ziekteverzekering een kleine tussenkomst voorzien. Dit moet veranderen, als we een verandering in de abortuscijfers willen zien.

Daarnaast blijft een ruime, wetenschappelijk onderbouwde voorlichtingscampagne nodig om de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen bij het grote publiek bekend te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.