Een opmerking over je mooie benen, de vraag naar je telefoonnummer of een hand op je billen: een onschuldige actie of een stap te ver? VIVA-SVV en zij-kant zijn benieuwd naar jouw mening over seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk.

Ongewenst seksueel gedrag door derden komt op het werk vaker voor dan gedacht. 10% van alle werknemers werd er ooit slachtoffer van. De daders kunnen onder andere klanten, patiënten of leveranciers zijn. Net als bij andere vormen van seksueel geweld durven vele slachtoffers niets tegen het gedrag te ondernemen.

De vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant willen daarom ongewenst seksueel gedrag op het werk bespreekbaar maken. We trekken van 21 oktober tot 26 november door Vlaanderen en Brussel met een grote meetlat met voorbeelden van ongewenst seksueel gedrag. Onze medewerkers vragen voorbijgangers waar zij de lijn trekken. Je kan je antwoord eenvoudig vergelijken met dat van anderen. Als bezoeker aan onze informatieve stand krijgt je ook een folder met tips en een meetlatje als geheugensteuntje mee. Kom dus zeker even langs tijdens onze komende acties.

Je vindt ons o.a.:

  • dinsdag 18 november, van 9u 30 tot 17u 30, in shopping Stadsfeestzaal (Meir 78/Hopland 31, Antwerpen),
  • woensdag 19 november bij Syntra Gent,
  • dinsdag 25 november, van 12u tot 14u 30, bij Bond Moyson Duneroze (Koninklijke Baan 90, Wenduine),
  • woensdag 26 november bij Vivium Antwerpen.

Bezoek onze campagnewebsite www.horenzienenpraten.be voor een update van de actieplaatsen en -uren in Brussel en Vlaanderen en voor meer informatie over onze campagne rond ongewenst seksueel gedrag op het werk.

1 reactie op “Waar trek jij de lijn?
  • Dames,

    Kan er niet deelgenomen worden per e-mail?
    Of via een digitale enquête?

    Grensoverschrijdend gedrag hangt van zoveel criteria af.
    Zelf heb ik als een administratieve kracht in een bouwfirma gewerkt en daar heel wat te horen gekregen, maar in een context waarin ik er ofwel niet door geraakt werd en als dat dreigde de verkeerde richting uit te gaan, gaf ik m’n collega’s echt wel lik op stuk.

    Anderzijds heb ik op straat of in situaties waarin de andere partij meer macht had, vaak veel minder zware praat te horen gekregen die ik wél bedreigend vond.
    Als tiener en jonge twintiger ben ik vaak belaagd en één keer zelfs aan de dood ontsnapt toen een “wandelaar met een hond” (=veilig, toch?) me ineens vastgreep en van de zeedijk in het water wilde duwen toen ik niet op zijn opdringerigheid wilde ingaan.

    Van sommige mannen tolereer ik dingen die ik van anderen niet tolereer omdat ik ze ken en weet dat ze nooit te ver zullen gaan of onmiddellijk ophouden wanneer ik zou aangeven dat de grens is bereikt.

    En daar zit de kern: waar ligt voor iedere afzonderlijke vrouw ten opzichte van iedere afzonderlijke man de grens? Geef dat aan. Duidelijk en desnoods niet meer beleefd. Durf ook hulp van omstaanders inroepen.

    Als het niet goed voelt, IS gewoon niet goed. Punt.

    Hartelijke groet

    Lieve Flour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.