#wijoverdrijvenniet. De hashtag overspoelt Twitter, met verhalen over seksuele intimidatie. Vrouwen én mannen mengen zich in de discussie. Vera Claes: “Het moet eindelijk duidelijk worden dat dergelijk ouderwets machismo niet meer in deze samenleving getolereerd wordt.”

Verhalen over losse handen, opdringerige blikken, vulgaire gebaren en schunnige opmerkingen. Over intimidatie, achtervolging en aanranding. Seksisme op straat is overal. Dat bewijst de stroom van reacties op Twitter, gevolgd door de hashtag #wijoverdrijvenniet.

Blogster Yasmine Schillebeeckx zette de verontwaardigingsgolf in gang. In een post van 19 maart op haar blog The Spectacular Reality, overgenomen door Knack, roept ze vrouwen op om hun verhalen over seksuele intimidatie te delen. Ze vraagt om daarbij de hashtag #wijoverdrijvenniet te gebruiken, gelanceerd door blogster Annebeth Bels.

Yasmines oproep kwam er nadat ze via allerlei wegen te horen had gekregen dat ze een arrogante feminist was die haar mond moest houden. Ze had op 7 maart een stuk geschreven over seksuele straatintimidatie, ‘Mijn naam is niet “hey sexy”‘, dat door De Morgen werd opgepikt en gepubliceerd. Na deze post begonnen nog vele andere jonge en oude vrouwen spontaan te schrijven over hun persoonlijke ervaringen met seksisme. Toch vonden sommigen deze reacties overdreven. Zo ook columnist Marc Didden, die zich via De Morgen op 14 maart laatdunkend uitliet over de Juffrouwen Truttenbol die zich beklagen omdat ze op straat nagefloten worden: “Hoe erg is dat, zeg.”

Yasmine sloeg terug: “Jullie geloven niet dat iedere vrouw die op deze wereld rondloopt haar persoonlijke horrorverhalen met zich meedraagt? Tijd om die illusie te verbreken. Story time!” Na een beetje promotie door het feministische discussieplatform ‘Niet in mijn pretpark’, blies #wijoverdrijvenniet Twitter omver.

“Ik hoop echt dat Marc Didden die tweets zal lezen”, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen vandaag in De Morgen. “Hij, maar ook heel wat andere mannen, beseffen nog steeds niet waarover we het hebben. Als hij Yasmine Schillebeeckx Juffrouw Truttenbol noemt, dan ben ik ook graag een Juffrouw Truttenbol. Want voor ons is seksuele straatintimidatie een belangrijke problematiek. Uit cijfers van het Fundamental Right Agency blijkt dat ongeveer 50 procent van de vrouwen al met ernstige vormen van seksuele intimidatie geconfronteerd werd. Het fenomeen is zo massaal aanwezig dat we het normaal zijn gaan vinden.”

Ook Vera Claes, nationaal secretaris van zij-kant, werd door De Morgen om een reactie gevraagd. Ze wijst erop dat ook mannen de verontwaardiging van vrouwen delen. “Het valt me op dat steeds meer mannen zich op een positieve manier in zulke discussies mengen. Het is goed dat ook zij zich uitspreken. Het moet eindelijk duidelijk worden dat dergelijk ouderwets machismo niet meer in deze samenleving getolereerd wordt.”

Dat vindt ook Liesbet Stevens. “Het raakt vaders als ze beseffen dat het hun dochters zijn die gediscrimineerd worden. Maar om ervan uit te gaan dat die mentaliteitswijziging over 50 jaar vanzelf bij iedereen zal zijn doorgedrongen? Nee. Vanzelf zal er niet te veel gebeuren. We moeten dit onderwerp aandacht blijven geven. Pas dan zullen vrouwen niet voor de rest van hun leven het slachtoffer van seksuele intimidatie hoeven te zijn.”

We zijn op de goede weg, dat bewijst alvast een mannelijke tweeter vanochtend: “Fok man… Daar wordt je stil van… Wist niet dat dit anno 2015 nog allemaal gebeurde… Er is iets serieus mis! #wijoverdrijvenniet

 

 

0 reacties op “#wijoverdrijvenniet: vrouwen en mannen tegen seksisme
  • Ik wil er wel op wijzen dat seksuele intimidatie evenzeer bij mannen voorkomt. In mijn boek “Partnerrelaties in goede en kwade dagen” vermeld ik een hoofdstuk “Seksueel geweld en misbruik in relaties ” Hierbij ga ik o.a. in op de betrouwbaarheid van misbruikverhalen. De aandacht van de media voor seksueel misbruik en de nadelige gevolgen hiervan, heeft als consequentie dat patiënten vaker ten onrechte de indruk wekken een misbruikverleden te hebben of een ernstiger misbruikverleden dan in werkelijkheid het geval is. Het is in sommige gevallen een nieuwe vorm van somatiseren. Hulpverleners kunnen ook geraakt zijn door mogelijke traumatische voorgeschiedenissen en zo deze suggereren. In de psychologie bestaat er zelfs een discussie over de vraag of hervonden herinneringen eigenlijk wel bestaan.
    Dus opletten met “wij overdrijven niet”.. één op twee…
    En vergeet de mannen niet, zelf slachtoffer, die door uw actie zich nog meer in de vergeethoek geduwd voelen.
    Paul Gheskiere
    Klinisch psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.