zij-kant sluit de debattenreeks op het Festival van de Gelijkheid af met een pittig panelgesprek over de loonkloof in de sport. O.a. columnist Hans Vandeweghe, VRT-journaliste Inge Van Meensel, ex-tenisster Sabine Appelmans en scheidsrechter Tina Tyteca schuiven alvast mee aan.

In juli trokken onze Red Flames voor de eerste keer naar het EK. De drie groepswedstrijden werden live uitgezonden op Eén – eveneens een primeur – en de voetbalsters konden rekenen op een stadion vol tricolore supporters.

Trainen na de werkuren

Maar eenmaal ze naar huis werden gespeeld door Nederland, was het weer over naar de orde van de dag: de job riep. Inderdaad, in België kan geen enkele voetbalster leven van haar sport. Dat komt omdat sponsors nog niet zo lang geleden geen bal gaven om vrouwenvoetbal. En dus liet het publiek het ook afweten. Dat gebrek aan waardering vertaalt zich in ongelijke lonen. Want weinig respect betekent weinig aandacht, geen kijkers, geen sponsors en geen tv-gelden. De voetbalvrouwen trainen daarom na hun werkuren, en de vergoedingen voor de Red Flames liggen soms lager dan die van mannelijke spelers uit vierde provinciale.

Gigantische genderkloof 

Behalve kunstschaatsen, turnen en beachvolleybal – niet toevallig sporten waarbij de tenues minimaal zijn – worden naast voetbal ook andere sportdisciplines nog te veel als een mannenzaak gezien. De genderkloof in het prijzengeld is gigantisch. Een Tour-winnares mag amper 5 procent mee naar huis nemen van wat Chris Froome deze zomer opstreek, zo bleek uit een reportage op Sporza en Koppen. Onze eigenste topbasketbalster Ann Wauters krijgt voor een overwinning 0,15 procent van wat NBA-kampioen LeBron James  binnenhaalt. Voor haar wereldtitel kreeg bokstalent Delfine Persoon 0,016 procent van Floyd Mayweathers prijzengeld. Enkel in het tennis krijgen vrouwen en mannen – dankzij de jarenlange strijd van Billie Jean King – hetzelfde prijzengeld, en dat pas sinds 2007.

Verspilde talent

Van equal pay is dus in de verste verte geen sprake, zelfs al laten we de exorbitante bedragen van toppers buiten beschouwing. En dat is niet alleen discriminerend, maar ook bijzonder jammer voor al dat verspilde talent. Deze zomer kondigde ’s lands bekendste Red Flame Imke Courtois aan dat ze stopte met voetbal, ze kan de topsport niet langer combineren met haar doctoraat.

zij-kant voert al dertien jaar Equal Pay Day-campagnes voor loongelijkheid en is er dus van overtuigd dat equal pay ook in de sport een evidentie moet zijn. Genodigden in ons debat zijn VRT-journaliste Inge Van Meensel, voormalig tennisster Sabine Appelmans, sportcolumnist Hans Vandeweghe, ex-judoka Heidi Rakels, ex-turnster Aagje Vanwalleghem en scheidsrechter Tina Tyteca. Inga Verhaert, voorzitster van zij-kant, modereert.

Praktisch

Waar? Mokabon Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Wanneer? Vrijdag 15 december, 20:30-22:00

Inschrijven is gratis en doe je via deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.