prostitutie_foto__large1Naar aanleiding van een doorlichting van de sector, vraagt de Vrouwenraad om prostitutie harder aan te pakken. zij-kant pleit echter voor een statuut voor prostituees opdat zij kunnen genieten van sociale, medische en juridische bescherming. Ook vragen we een aanklampende hulpverlening, met het oog op een uitstapregeling. Mensenhandel en dwang moeten uiteraard zwaar bestraft worden.

De Vrouwenraad heeft veiligheidsexpert Claude Moniquet, stichter van E.S.I.S.C (European Strategic Intelligence and Security Center) de opdracht gegeven om de prostitutiesector in België en de rest van Europa door te lichten. Dat zegt De Morgen vandaag. Volgens het onderzoek zou prostitutie samengaan met mensenhandel en uitbuiting. De Vrouwenraad verwijst naar de bevindingen van dit rapport om een hardere aanpak van prostitutie te vragen, en niet te kiezen voor het huidige gedoogbeleid of een legalisering zoals in Nederland. De organisatie wordt daarbij gesteund door de CD&V.

Niet wetenschappelijk

Nader onderzoek leert echter dat E.S.I.S.C een eerder schimmige organisatie blijkt te zijn en dat de expertise en onafhankelijkheid van Moniquet sterk in twijfel kan getrokken worden. Moniquet pretendeert dan ook geen wetenschappelijke juistheid. Hij baseert zich op gesprekken met politiediensten, sociale inspecteurs, verslagen van Europol en het weinige wetenschappelijke onderzoek.

Prostitutie is niet altijd mensenhandel

zij-kant treedt echter het standpunt van Stef Janssens bij, expert bij Myria (het Federaal Migratiecentrum) en de onafhankelijke Nationale Rapporteur voor Mensenhandel. Hij vraagt om termen als mensenhandel, seksuele uitbuiting en prostitutie niet zomaar door elkaar te gebruiken en pleit voor een gespecialiseerd apparaat om uitbuiting aan te pakken.

Debat

zij-kant organiseerde in december 2015 reeds een debat op het Festival van de Gelijkheid waarin de vraag werd gesteld of prostitutie eerder gelegaliseerd moest worden, zoals in Nederland, of gecriminaliseerd, zoals in Zweden (waar enkel de klant bestraft wordt, niet de sekswerker). De Vrouwenraad was hier aanwezig, maar ook de sector zelf was ruim vertegenwoordigd met hulpverleningsorganisaties Ghapro en Pasop en ook enkele sekswerkers. De meningen liepen soms ver uiteen.

Pragmatisch versus principieel

Een standpunt innemen is dan ook geen evidentie. zij-kant wil enerzijds tegemoetkomen aan de verzuchtingen uit de sector zelf en streeft ernaar om de situatie van de sekswerkers te verbeteren, anderzijds gaan we uit van het principe dat prostitutie een machtsongelijkheid inhoudt en een aanslag vormt op de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen. Dat bewijzen ook eerdere cijfers van de Vrouwenraad.

Statuut

Daarom pleiten wij voor een registratie en een statuut voor sekswerkers, opdat zij maximaal recht hebben op sociale, medische en juridische bescherming en hun situatie minder kwetsbaar wordt. Hierbij wijzen we op de noodzaak van aanklampende hulpverlening. Anderzijds willen we sekswerkers  instrumenten aanreiken om uit de sector te kunnen stappen aan de hand van een overgangsperiode met een uitstapregeling. Daarnaast eisen wij een strenge aanpak van dwang en mensenhandel en uiteraard een totaalverbod op minderjarige prostitutie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.