Wist je dat Marie Curie de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar was?

Maria Sklodowska werd in 1867 geboren in het door Rusland bezette Polen. Ze deed het erg goed op school en trok in 1891 naar Parijs om er natuurkunde en wiskunde te studeren aan de Sorbonne. Daar ontmoette ze Pierre Curie, de man met wie ze zou trouwen en met wiens naam ze beroemd zou worden.

Marie Curie raakte gebiologeerd door het werk van Henri Becquerel, die in 1896 uraniumstraling ontdekte. Ze legde zich toe op de studie van radioactiviteit – een term die ze zelf bedacht – en ontdekte de nieuwe elementen polonium – genoemd naar haar geboorteland – en radium. Haar onderzoek betekende niet alleen een doorbraak in de wetenschap en een radicale verandering in de wijze waarop de wereld dacht over energie, maar resulteerde ook in heel wat concrete toepassingen, o.a in de geneeskunde .

De internationale erkenning die Marie kreeg, bewijst het belang van haar werk. De Curie, de meeteenheid van radioactiviteit, was een rechtstreeks eerbetoon aan Pierre en Marie als pioniers in deze wetenschapstak. In 1903 ontving ze samen met haar man en Henri Becquerel de Nobelprijs Natuurkunde voor de ontdekking en studie van radioactiviteit. In 1911 krijgt ze een tweede Nobelprijs, dit keer in de Scheikunde, voor haar ontdekking van de elementen polonium en radium.

Marie stierf in 1934 aan leukemie, een ziekte die vrijwel zeker ontstaan was door de radioactieve stralingen waar ze in haar leven aan blootgesteld was. Haar dochter Irène Joliot-Curie ontving een jaar later samen met haar man Frédéric de Nobelprijs Scheikunde voor de ontdekking van kunstmatige radioactiviteit.

Marie Curie was een van de beroemdste wetenschappers van haar tijd en een pionier op zoveel vlakken. Ze was de eerste vrouw die een Nobelprijs ontving, de eerste persoon en enige vrouw met twee Nobelprijzen en een van slechts twee die ooit Nobelprijzen kregen in verschillende disciplines. Ze was ook de eerste vrouwelijke docent aan de Sorbonne en de eerste vrouw die na haar dood op basis van haar eigen verdiensten werd bijgezet in het Panthéon in Parijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.