ZIJkant is op zoek naar vaders met jonge kinderen die willen meewerken aan een onderzoek over tijdsbesteding. We zijn benieuwd naar de verdeling van zorgtaken bij jonge gezinnen, hoe vaders die taakverdeling ervaren en wat er volgens hen zou moeten veranderen (persoonlijk, in de maatschappij, op de werkvloer…).

Vaders weten waarom

Dit onderzoek – dat bestaat uit een 20-tal diepte-interviews – maakt deel uit van een breder project ‘Vaders weten waarom’. Daarmee willen we onderzoeken wat vaders nodig hebben om meer te zorgen.

Een groot deel van de loonkloof v/m is immer terug te brengen tot een ongelijke taakverdeling thuis, en dan vooral in gezinnen met jonge kinderen: meer dan de helft van de vrouwen met jonge kinderen werkt deeltijds.

Nochtans starten vrouwen met een voorsprong: meer meisjes hebben een hoger diploma dan jongens en verdienen aanvankelijk zelfs iets meer. Maar het kantelpunt is de leeftijd tussen dertig en veertig jaar, wanneer velen beginnen aan gezinsuitbreiding en er een hoop zorgtaken bijkomen. Het zijn nog altijd vooral vrouwen die zich het meeste bezighouden met de organisatie van het huishouden en de opvoeding van de kinderen, waardoor zij (tijdelijk) minder werken, en hun voorsprong verandert in een achterstand.

De (loon)kloof vergroot alleen maar naarmate mensen ouder worden, want terwijl een vrouw haar carrière op een lager pitje zet, kan een man professioneel doorgroeien. Dit heeft ook een zelfversterkend effect: doordat vrouwen vaker hun carrière terugschroeven, verdienen ze minder en is het logischer dat zij, als slechtst verdienende partner, meer zorgtaken opnemen.

Die genderstereotiepe rolpatronen bepalen dus nog sterk de loopbanen van moeders en vaders. Geen probleem als iedereen zich daar comfortabel bij voelt, maar is dat wel zo? Als vrouwenbeweging weten we dat veel vrouwen de ongelijke taakverdeling v/m op de schop willen, maar wat vinden mannen daar nu eigenlijk van?

Het woord aan de mannen

Ervaren vaders de taakverdeling thuis als ongelijk? Hoe is dat onevenwicht er gekomen? Zouden ze het graag anders zien? En wat weerhoudt hen om meer te zorgen en vaker de kinderen op te vangen? Is het maatschappelijke druk, een veeleisende werkgever, financiële noodzaak, andere ambities? Wat zouden ze willen veranderen en wat kan hen daarbij helpen?

In dit project geven we het woord aan mannen, en nemen we hun wensen en grieven mee naar het beleid.

Praktisch

Een interview duurt maximum een halfuur, kan live of online. Anoniem deelnemen is mogelijk.

Timing: februari-begin maart 2022

Meer info of interesse? Contacteer rafke.pijls@ugent.be – 0498 01 12

Met de steun van Gelijke Kansen Vlaanderen

‘Vaders weten waarom’ wordt gesteund door Gelijke Kansen Vlaanderen. Naast de diepte-interviews, die kaderen in een stage-opdracht, voert onderzoeksbureau Ipsos een kwalitatief en kwantitatief onderzoek naar de noden en wensen van vaders. Daarnaast staan er twee grote sensibilisatiecampagnes rond actief vaderschap in de pijlers. Volg onze socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.