Vrouwelijke standbeelden in de bloemetjes

Op internationale vrouwendag zetten Vooruit en ZIJkant vrouwen in de bloemetjes. In Brussel krijgen de standbeelden van Gabrielle Petit en koningin Elisabeth een fleurig kleed. Nu een wereldoorlog opnieuw akelig dichtbij komt, worden hun heldendaden uit de vorige eeuw plots heel actueel.

Zowel Gabrielle Petit – de eerste arbeidersvrouw die een standbeeld kreeg op Europees grondgebied, voor haar gedurfde spionagewerk tijdens WOI – als koningin Elisabeth – die zich inzette voor het redden van joden tijdens WOII – staan symbool voor de strijd tegen onderdrukking. Hun dappere verzet lijkt tot een ver verleden te behoren, een enkele voorbijganger herkent de standbeelden van deze vrouwen in hartje Brussel. Toch tonen de huidige gebeurtenissen dat de strijd voor vrede en gelijke rechten bijna 80 jaar na het laatste wereldconflict even actueel blijft.

Op 8 maart krijgen zij van ZIJkant en Vooruit een kleurig bloemenkleed.

Vrouwen verdienen méér

Het is waar: een boeketje doet deugd, maar vrouwen verdienen méér dan dat. Wat helpt een attentie als er verder niets wordt gedaan aan de loonkloof, seksueel grensoverschrijdend gedrag, knellende rolpatronen en geweld? Vrouwen hebben recht op equal pay, respect en echte gelijkwaardigheid. Want ook al hebben ze een lange weg afgelegd, de macht kleurt nog altijd mannelijk.

Er zijn dan ook weinig vrouwen die een eigen standbeeld kregen. Nochtans zouden weinig mannen geschiedenis hebben geschreven zonder een bloem van een vrouw, die de rest van de wereld deed draaien.

Het is hoog tijd om de échte bloemen te eren.

Wie is jouw favoriete bloem?

Laat het ons weten op de sociale media met #internationalevrouwendag en #favorietebloem

Straffe vrouwen én strijdsters voor vrede

Nu Europa plots weer onder de schaduw van een oorlog valt, kiezen we in Brussel voor twee opmerkelijke vrouwen die tijdens de wereldoorlogen streden voor vrede.

Gabrielle Petit

Verzetsstrijdster Gabrielle Petit (standbeeld Sint-Jansplein, 1932) is de eerste vrouw uit de werkende klasse die een standbeeld kreeg in Europa. Iets wat niet in de sterren geschreven stond, aangezien ze als vijftienjarige van school werd gestuurd en aan de slag ging in Brusselse kroegen. Toen WOI uitbrak, zag Gabrielle haar kans om iets te betekenen. Ze sloot zich aan als verpleegster bij het Rode Kruis. Even later werd ze gescout door de Britse inlichtingendienst, die haar opleidde in spoorwegspionage. Zo werd de 22-jarige Gabrielle in 1915 verantwoordelijk voor het doorgeven van de Duitse troepenbewegingen aan de geallieerden. Onder de schuilnaam Legrand toonde de spionne opmerkelijke moed, en leverde een vijftigtal rapporten af die van cruciaal belang zouden blijken.

Toen Gabrielle werd verraden in 1916 loste ze tijdens de ondervragingen geen enkele naam en weigerde ze om genade te vragen. Ze eindigde haar leven net als 280 andere spionnen – waaronder 10 vrouwen – voor het vuurpeloton. In 2005 werd ze genomineerd voor de titel van Grootste Belg.

Koningin Elisabeth

Ook koningin Elisabeth (standbeeld op het Albertinaplein uit 1959), de derde koningin der Belgen, speelde een belangrijke rol in oorlogstijd. Anders dan de vele foto’s – en ook dit standbeeld – doen vermoeden, was zij geen verpleegster tijdens WOI, maar wel bezocht zij vaak ziekenhuizen met gewonde soldaten en speelde ze een belangrijke rol bij de oprichting van het Belgische Rode Kruis.

Tijdens WOII zou ze een actieve – doch discrete – rol hebben gespeeld in het redden van joden. Elisabeth had een indrukwekkend netwerk, onder wie vele kunstenaars en wetenschappers, zoals Albert Einstein.

Ladies in Red on strike

Na de bloemenactie geeft ZIJkant samen met de andere Ladies in Red (ABVV Vrouwen, FOS, Rebelle) gehoor aan de nationale stakingsoproep van het Collecti.e.f 8 Maars. De staking wordt vanaf dit jaar ook officieel erkend door het sociale overleg. Met onze banner ‘Ladies in Red on strike’ stapt ZIJkant samen met de andere Ladies in Red mee met de Wereldvrouwenmars.

Waar: Station Brussel-Centraal
Wanneer: 15u: Feministisch dorp met tenten: ateliers, expo’s, performances
17u: Toespraak bij de start van de mars
17u30: start mars
18u30: terug aan station voor animatie

Andere activiteiten op vrouwendag

Meer info over vrouwendag en een overzicht van alle activiteiten vind je op de website van RoSa : 03.03 | Internationale Vrouwendag 2022 | RoSa vzw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.