metersenpetersActrices An Nelissen, Eline De Munck en Vanya Wellens en dj Wout Van Dessel zijn de meters en peter van de campagne ‘Binnen zonder kloppen’ tegen gezinsgeweld. Met hun stem steken ze de preventiecampagne van zij-kant en VIVA-SVV een hart onder de riem. We laten hen aan het woord.

An Nelissen: “Ik merk dat mensen opgelucht zijn als ze hun verhaal vertellen. Ik snij deze problematiek ook doelbewust aan in mijn voorstellingen. Zo hoop ik mijn publiek te doen nadenken.”
Vanya Wellens: “Getuigen van gezinsgeweld doen vaak alsof hun neus bloedt. Er wordt namelijk van je verwacht dat je je niet met de gezinssituatie van iemand anders bemoeit. Hier moeten we iets aan doen.”
DJ Wout: “De campagne moet mensen en slachtoffers ervan overtuigen dat ze zich niet moeten schamen om erover te praten. Ik vind het onze plicht om een gevoelig thema als gezinsgeweld bespreekbaar te maken.”
Eline De Munck: “Hoe meer aandacht deze boodschap krijgt, hoe beter. De mensen moeten weten wat hun rechten zijn en waar ze terecht kunnen.”

Sensibiliseren

vanyawellensVanya Wellens: “Getuigen van gezinsgeweld doen vaak alsof hun neus bloedt en alsof er niets aan de hand is. Er wordt namelijk van je verwacht dat je je niet met de gezinssituatie van iemand anders bemoeit. Dat moet veranderen. Geweld moet ten allen tijde vermeden worden. Ik zag ooit gezinsgeweld in de straat. Een voordeur stond open en het kindje van twee jaar oud stond buiten te wenen. Ik riep naar de man dat hij zijn vrouw moest loslaten of dat ik anders de politie zou bellen. Ik ben naar huis gelopen en heb de politie gebeld. Uiteindelijk stonden daar acht politieagenten in nog geen vijf minuten tijd. Top vond ik dat.”

“Bij 'Thuis' (de populaire soap op Eén, nvdr) heeft men enkele jaren geleden gezinsgeweld aangekaart. Jan, de man van Eva, gespeeld door Dirk Tuypens en Nathalie Wynants, pleegde gezinsgeweld. De kijkcijfers zijn toen echt de lucht ingegaan. Ik denk wel dat het een geslaagd thema was om mensen te sensibiliseren.”
 
Drempel

elinedemunckEline De Munck: “Hoe meer aandacht deze boodschap krijgt, hoe beter. De mensen weten dan wat hun rechten zijn en waar ze terechtkunnen. Soms contacteren mensen me via Facebook of mijn website om hun verhaal te vertellen. Ze hebben het gevoel dat ze nergens met hun verhaal kunnen aankloppen. Ze zien mij als rolmodel en vertrouwen me. Het raakt me altijd. De verhalen zijn soms zo verschrikkelijk…”

“Het thema gezinsgeweld komt af en toe aan bod in series, wat heel belangrijk is. Helaas blijven het soaps, dus geen realiteit. Echt concrete oplossingen reiken ze niet aan. Die moet je zoeken bij een instelling als het CAW. Voor veel mensen is dat nog een hoge drempel en daarom duurt het vaak lang vooraleer ze actie durven ondernemen. Bekende Vlamingen kunnen deze boodschap zeker en vast meer kracht bijzetten. Veel mensen zijn immers geneigd hen te vertrouwen.”

Nauw aan het hart

annelissenAn Nelissen: “Dit thema ligt me nauw aan het hart. Ik ben al verschillende jaren meter van een gelijkaardig project van de politie en de provincie Antwerpen. Ik weet dus wat de politieagenten op het veld zien en horen. Geloof me, het probleem is veel groter dan je vermoedt. Ik hoor veel verhalen van mensen uit het publiek die ik na een voorstelling ontmoet. Misdadige verhalen. Ik heb in mijn agenda een flinke lijst met contactadressen en telefoonnummers van organisaties als Amnesty en de Holebifoon. Als ik die nodig heb, geef ik ze door. Ik heb dat papiertje helaas al vaak nodig gehad, vooral voor vluchthuisadressen. Ik merk dat mensen opgelucht zijn als ze hun verhaal kwijt kunnen. Ik snij ook doelbewust deze problemen aan in mijn voorstellingen. Zo hoop ik mijn publiek te doen nadenken.”

Een luisterend oor

woutsoloDJ Wout Van Dessel: “We moeten mensen en slachtoffers overtuigen dat ze zich niet moeten schamen om naar buiten te komen met deze problematiek. Gezinsgeweld is van alle leeftijden en alle lagen van de bevolking. Het vergt veel moed om het te vertellen. De campagne ‘Binnen zonder kloppen’ kan bij velen de ogen openen, zodat ze ontdekken dat ze niet alleen zijn. Zelf probeer ik steeds subtiel mijn bezorgdheid te uiten en de mensen de feiten voor te houden. Helaas vervallen velen vaak in ontkenning of schuldgevoel. Ik probeer duidelijk te maken dat ze steeds bij me terechtkunnen, wat vroeg of laat ook vaak gebeurt.”

“Onze rol is maar zo belangrijk als de slachtoffers het vinden. Ik bedoel, veel mensen kijken naar ons op en ik stel vast dat het hen geruststelt dat ook wij mensen van vlees en bloed zijn, die niet blind zijn voor de besognes uit het leven van alledag. Ik vind het dan ook onze plicht om een gevoelig thema als gezinsgeweld bespreekbaar te maken.”

Meer informatie over gezinsgeweld, hulpadressen en de preventiecampagne ‘Binnen zonder kloppen’ vind je op onze campagnewebsite www.horenzienenpraten.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.