© Lynn Delbeecke

Het skatepark in de Marollen – de uitvalsbasis van Girls Make The City – wordt op 3 juni het decor van de afsluiter van het Kunstenfestivaldesarts. Samen met de rollerskaters van La Patinerie maakt performance artist Amol K Patil duidelijk dat de openbare ruimte aan iedereen toebehoort.

Enkele maanden nadat we met de jonge vrouwen van Girls Make The City neerstreken in de Brigittinen, het Brusselse kunstencentrum vlak naast het skatepark, is de plek ingenomen door het jaarlijkse Kunstenfestivaldesarts. Van 11 mei tot 3 juni kon je hier terecht voor optredens, een expositie en debatten. En dus ook voor een protestactie rond het toegankelijk maken van de publieke ruimte.

© Lynn Delbeecke

Het Kunstenfestivaldesarts is in 1994 opgestart door een vrouw met passie voor theater en podiumkunsten. Zowel nieuwe ontluikende makers als gevestigde namen krijgen op dit nomadische festival een podium. Het aanbod bestaat uit een mengeling van Belgische en internationale artiesten. Met Brussel als decor is het bicommunautaire festival een trotse representatie van de stad en tracht het de verschillende bezoekers, culturen en buurten in de stad te verbinden en te mobiliseren.

Afsluiter van het festival is het publieke optreden van Amol K Patil op het skatepark. Daarvoor wilde hij samenwerken met lokale partners. Enter Girls Make The City. We stelden de artiest voor aan La Patinerie, de feministische rollerskaters die ook meededen aan ons project. Samen zullen ze op 3 juni een performance brengen op het skatepark, op rolschaatsen uiteraard.

Ook publiekswerkster van het festival, Emilie Kabongo kijkt hier naar uit. “Kunst draagt bij aan zelfontplooiing, reflectie en trekt mensen uit de sleur van het dagelijkse leven. Juist daarom is het belangrijk om kunst terug te vinden in de publieke ruimte van de stad. Niet iedereen heeft de tijd of de middelen om zich dagelijks bewust met kunst bezig te houden.”

© Amol K Patil

Het werk van Amol K Patil gaat om het claimen van de publieke ruimte voor protest. Tijdens de performance brengen de rolschaatsers strijdliederen en verhalen rondom sociale strijd. Met deze combinatie van muziek, skate en interactie worden de aanwezigen van het skatepark en toevallige omstanders, verrast en aangezet tot politieke reflectie.

Uit ons project Girls Make The City sprak duidelijk het belang van het innemen van de publieke ruimte. Waar het hier vooral draaide om het toe-eigenen van de ruimte door de meisjes* zelf, is ook de rol van kunst genoemd. Zowel de toekomstige Wall of Truth als de fresco’s van Manon Brulé en Nora Juncker op het skatepark versterken het narratief van de feministische stad: een plek voor iedereen.

Wij kijken uit naar 3 juni (van 15.00 tot 18.00), wanneer het skatepark verandert in een beweeglijk kunstwerk.

English abstract: Claiming space through art

Indian artist Amol K Patil’s work is about claiming public space for protest. Now let that be something we at The Feminist City Belgium love. Together with La Patinerie, the feminist roller skate group, he will take over part of the skate park on the last day of the Kunstenfestivaldesarts. Through a performance on skates, they will infiltrate the public space with stories around social struggles. With a combination of music, skate and interaction, the skate park attendees, and casual bystanders, will be surprised and prompted to engage in political reflection.

Résumé français: S’approprier l’espace à travers l’art

Le travail de l’artiste indien Amol K Patil consiste à revendiquer l’espace public pour protester. C’est quelque chose que nous, à The Feminist City Belgium, aimons beaucoup. Avec La Patinerie, le groupe féministe de roller skate, il prendra possession d’une partie du skate park le dernier jour du Kunstenfestivaldesarts. Par le biais d’une performance sur rollers, ils infiltreront l’espace public avec des histoires sur les luttes sociales. Grâce à une combinaison de musique, de patinage et d’interaction, les visiteurs du skatepark et les spectateurs occasionnels seront surpris et encouragés à réfléchir politiquement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.