Geweld ten aanzien van vrouwen is een fundamentele inbreuk tegen de mensenrechten en houdt genderongelijkheid in stand. Toch slagen Europese lidstaten er niet in om vrouwen te beschermen. De beschikbare cijfers illustreren dat 1 op de 10 Europese vrouwen het slachtoffer zijn van verkrachting. Verkrachting is bovendien de minst gerapporteerde misdaad: in de meeste Europese lidstaten is dit minder dan 10 procent.  Er is dringend nood aan een meer efficiënt beleid.

De 2013 Barometer on Rape (barometer van verkrachting), een publicatie van het Observatory of Violence against Women – een expertisecentrum van de Europese Vrouwen Lobby (EWL) met de steun van het Fiedrich Ebert Stiftung EU Office- werd gisteren voorgesteld in het Europees Parlement. De Barometer vergelijkt de nationale wetgeving inzake verkrachting van 32 Europese landen. Het focust op verkrachting omdat het ‘dark number’ voor verkrachtingen zeer hoog is – 90 procent van de verkrachtingen worden niet aangegeven-. Als gevolg hiervan bestaan er amper nuttige data over verkrachting. “Meten is weten” luidt het gezegde, maar vooralsnog zijn er onvoldoende statistieken voorhanden. Bovendien,willen we een efficiënt beleid voeren, moeten de gegevens ook gegendered worden. De Barometer creëert visibiliteit voor het probleem en legt de verantwoordelijkheid bij de nationale regeringen.

De belangrijkste bevindingen van de Barometer luidden dat in 27 van de 32 landen de nationale wetgeving inzake verkrachting niet voldoet aan de minimum standaard van de Istanbul Conventie (artikel 36) en dat 21 van de 32 landen geen cijfers hebben over het aantal vrouwelijke slachtoffers van verkrachting. Bovendien is er een duidelijk gebrek aan hulpverlening en hulplijnen. Zo heeft meer dan de helft van de landen geen hulplijn en in de lidstaten waar dergelijke hulplijn wél wordt georganiseerd kan het aanbod hulpverlening niet volgen.

De Europese Vrouwen Lobby roept op om druk uit te oefenen op de nationale regeringen zodat de Istanbul Conventie ondertekend en geratificeerd wordt om alle vormen van geweld ten aanzien van vrouwen uit te roeien. Voorlopig hebben nog maar 4 landen de Conventie geratificeerd: Montenegro, Portugal, Albanië en Turkije.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.