Een nieuwe studie toont aan dat in een op de vijf bedrijven vrouwen meer verdienen dan mannen. Een hoopvolle krantenkop, maar wie verder kijkt, ziet een aantal angels onder het gras. Zo hebben niet minder dan zevenduizend bedrijven die volgens de loonkloofwet verplicht zijn om een sociale balans te publiceren, geen of onvoldoende gegevens over de loonongelijkheid tussen vrouwen en mannen doorgegeven. Zonder gevolg. De rapportering laat te wensen over en het ontbreekt de loonkloofwet aan duidelijk handhavingsbeleid.

Wat zegt onze loonkloofwet

De loonkloof in België is nog steeds zeer groot. Wanneer we naar de maandlonen van voltijdse en deeltijdse werknemers kijken, gaapt er een verschil van 20 procent ten voordele van de mannen. Bekijken we de loonkloof op uurbasis van enkel de voltijds werkenden, dan zijn we met 5 procent loonverschil wel een goede Europese leerling. Dit is mee te danken aan onze  loonkloofwet, ingevoerd door toenmalig minister van werk Monica De Coninck in 2012. Vanaf de eerste Equal Pay Day-campagnes eiste zij-kant elk jaar opnieuw om van loongelijkheid een verplichting te maken. De wet was dus een belangrijke stap vooruit, al laat ze te wensen over wat uitvoering en controle betreft.

Vooral op het vlak van de ondernemingen hapert de wet. Bedrijven worden niet onderworpen  aan een onafhankelijke audit en sancties blijven voorlopig uit. Zo moeten ondernemingen in hun sociale balans de loonkosten van de voltijdse en de deeltijdse werknemers uitsplitsen tussen mannen en vrouwen, maar lang niet alle bedrijven doen dit. Daarnaast zijn ondernemingen nu ook verplicht om elke twee jaar een analyse van hun loonstructuur te maken. Daaruit moet blijken of de loonstructuur genderneutraal is.

Ook voorziet de loonkloofwet in de aanstelling van een bemiddelaar. Doordat de wetgever geen bescherming heeft voorzien voor de bemiddelaar, en ook niet voor de persoon die denkt gediscrimineerd te zijn, wordt hier echter geen beroep op gedaan.

Omgekeerde loonkloof

Volgens een nieuwe studie van Trends Business Information blijkt dat in iets meer dan tweeduizend bedrijven vrouwen gemiddeld meer dan mannen verdienen. Dat is een vijfde van alle bedrijven die in hun sociale balans de loonkosten voor vrouwen en mannen uitsplitsen. Ondernemingen met zo’n omgekeerde loonkloof blijven in de minderheid. Opvallend is echter dat maar liefst zevenduizend ondernemingen een deel van hun sociale balans onzorgvuldig of niet invullen, waardoor er geen duidelijk zicht is op de loonongelijkheid. Dit moet aangepakt worden, vindt zij-kant.

Bovendien zien we dat de in de bedrijven waar de loonkloof in het voordeel van de mannen speelt, ze vaak veel groter is. Wanneer vrouwen in een bedrijf meer verdienen dan mannen, is het verschil tussen de lonen kleiner dan wanneer mannen meer verdienen dan vrouwen. De strijd tegen de loonkloof is nog lang niet gestreden, aldus zij-kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.