De loonkloof v/m bedraagt nog altijd 21%. Als we aan dit tempo voortdoen duurt het nog 37 jaar voor die volledig is gedicht. Via #EqualPayTalks maakt ZIJkant de verborgen oorzaken van de loonkloof zichtbaar en gaan we samen met jullie en een expert op zoek naar collectieve oplossingen én concrete tips.

© Lectrr

AGENDA

Zorgkloof: hoe de zorgtaken eerlijk verdelen?

19 maart, 20u00 – 22u00 @ Casa Rosa, Kammerstraat 22, Gent

  • Expert: Noëmi Willemen (Historica ivm moederschap & zorgarbeid (UCL))
  • Moderatie groepsgesprek: Justine Begerem (Collectief 8 maars)
  • Ervaringsdeskundige: Lisa Vandenbroucke (Casa Rosa)

Waar zijn de zorgende mannen? Ook anno 2024 vallen huishoudelijke en zorgtaken nog steeds op de schouders van vrouwen*. Het zijn de (schoon)moeders, grootmoeders, vriendinnen en zelfs oudere dochters die op kinderen passen of huishoudelijke taken binnen de familie opnemen. Waar er geen tijd voor is, besteden we uit aan vrouwen die in nog meer precaire arbeidsomstandigheden werken in de zorg- en dienstenchequesector. Wij vrouwen, wij doen de maatschappij gratis en voor niets draaien. Moest al deze onzichtbare zorgarbeid vergoed worden, zou België 180 miljard euro moeten ophoesten, dat is één derde van ons BBP.

Om te kiezen voor een opleiding, duurzame job of politiek engagement heb je keuzemogelijkheden nodig. Of je nu een (nieuw samengesteld) gezin bent, in een cohouse woont, werk zoekt of alleenstaande ouder bent binnen een zorgnetwerk, alles valt en staat met de gelijke verdeling van zorgtaken. Hoog tijd om die zorgkloof v/m voor eens en altijd te dichten!

Loopbaankloof: eerste hulp bij solliciteren en loononderhandelingen

18 april, 20u00 – 22u00 @ Emilie Claeys-zaal, ABVV Oost-Vlaanderen, Vrijdagmarkt 9, Gent

  • Experten:
    • Angeline Van Den Rijse (Voorzitter Algemene Centrale ABVV Oost-Vlaanderen)
    • Sofie D’Hooge (Loopbaanconsulent ABVV Oost-Vlaanderen)
  • Moderatie groepsgesprek: Clara Calis (Voorzitter ZIJkant)

Vrouwen lopen geen gelijke wedstrijd op de arbeidsmarkt met mannen. Het is alsof moeders verbonden blijven met een onzichtbare navelstreng waardoor hun loopbaankansen krimpen. Zes op de tien personen die tijdskrediet, thematisch verlof en loopbaanonderbreking opnemen, zijn vrouw. Ook deeltijds werk blijkt vaker (onvrijwillig) een pasmunt voor vrouwen (41%) dan mannen (12%) om zorg met werk te combineren.

Onderzoek van de UGent toont aan dat werkgevers nog steeds meer geneigd zijn om een man te kiezen bij sollicitaties die een promotie inhouden, onder andere uit schrik dat een vrouw zal uitvallen door moederschap. Of spelen er nog andere discriminaties? Het old boys’ netwerk blijft in elk geval intact: in België is slechts één op de drie managers een vrouw.

Financieel op eigen benen staan: wat na een scheiding?

3 mei, 18u00 – 20u00 @ Ooievaar zaal, Buurtcentrum Brugse Poort, 36 Kokerstraat, Gent

  • In samenwerking met het Maanobota Collective vzw

De meest kwetsbare vrouwen in onze maatschappij ondervinden de grootste moeilijkheden om financieel op eigen benen te staan. Financiële afhankelijkheid van een partner of familielid is voor hen niet altijd een eigen keuze. Het is een broos gegeven dat door een relatiebreuk, scheiding of overlijden vooral vrouwen in een neerwaartse spiraal trekt richting onzekerheid en armoede.

Hoe kan je jezelf beschermen om baas te blijven over je eigen budget? En hoe praat je hierover met je partner, familie en vrienden?

Vermogenskloof: hoe regel je geldzaken met je (ex-)partner?

30 mei, 20u00 – 22u00 @ Emilie Claeys-zaal, ABVV Oost-Vlaanderen, Vrijdagmarkt 9, Gent

  • Expert: Prof. Elisabeth Alofs (Professor familie- en familiaalvermogensrecht VUB)
  • Moderatie groepsgesprek: Julie Van Garsse (Directeur ZIJkant)

Belgische vrouwen op pensioenleeftijd hebben slechts 75% van het vermogen van mannen. Dit gaat zowel over inkomen, pensioen, spaargeld en het al dan niet bezitten van een woning of aandelen. De vermogenskloof is ondermeer een vergroot gevolg van de loonkloof (21%) en bleef een lange tijd onder de radar.

Na een scheiding of overlijden, zijn het voornamelijk vrouwen die er financieel op achteruitgaan in heteroseksuele relaties. De onbetaalde zorgarbeid die zij verrichtten binnen een gezin wordt nauwelijks erkend in wetgeving zoals wettelijke samenwoning of huwelijk. Hoe dek je jezelf in als je gaat samenwonen? En hoe zorg je ervoor dat je na een scheiding of binnen een nieuwe (samengestelde) gezinscontext, baas blijft over je eigen geldzaken?

* Iedereen die zich als vrouw identificeert.

ONDERSTEUNENDE PARTNERS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.