Op 11 november 2021 fietst er een bloederig maandverband door Leuven. Het is de aftrap van de Cyclus van Vlaanderen, waarmee ZIJkant, VIVA-SVV en BruZelle menstruatieproducten inzamelen om de strijd aan te gaan tegen menstruatie-armoede.

Op nationale vrouwendag voeren vrouwenorganisatie VIVA-SVV, de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant en solidariteitsproject BruZelle actie tegen menstruatie-armoede. Menstruatie-producten blijven voor veel mensen te duur.

Menstruatie-armoede

Uit onderzoek van Caritas Vlaanderen blijkt dat 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar oud al eens te kampen had met menstruatie-armoede. Bij meisjes die reeds in materiële deprivatie leven loopt dit cijfer op tot bijna de helft. 5% van de ondervraagde meisjes bleef zelfs al eens thuis van school omdat ze geen menstruatieproducten hadden. Nochtans: voor je regels kies je niet.

Inzamelacties

Met de steun van minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux en in samenwerking met de Vrouwenraad plannen VIVA- SVV, BruZelle en ZIJkant verschillende inzamelacties in Vlaanderen, waarbij menstruatieproducten kunnen gedoneerd worden in ‘maandverband-boxen’.

De aftrap van deze Cyclus van Vlaanderen wordt gegeven op de 50ste editie van de nationale vrouwendag, die dit jaar in het Leuvense Provinciehuis plaatsvindt.

Voor de gelegenheid zal er een gigantisch maandverband van het merk ‘Always Too Expensive’ postvatten voor het Provinciehuis, alvorens ze rondfietst door de stad.

BruZelle zorgt na afloop van de actie voor de herverdeling van de gedoneerde producten. 

Praktisch

LEUVEN: 11 november 2021

10u: Start actie Provincieplein

11u-12u: Stop Martelarenplein (aan de zijde van het Depot)

12u-13u: Stop Grote Markt (ter hoogte van de Belfius Bank)

13u-14u: Stop Tiensestraat (ter hoogte van het Alfons Smetsplein)

Doorheen het hele jaar worden menstruatieproducten ingezameld. De inzamelpunten vind je hier en hier.

#PeriodConfessions

In het kader van de strijd tegen menstruatiearmoede en menstruatieschaamte lanceerde ZIJkant dit voorjaar ook een bevraging bij 2.500 jongeren via de app Waddist. Daaruit bleek dat meer dan de helft van de Vlaamse jongeren vindt dat er te weinig open gepraat kan worden over menstruatie. Eén op de tien heeft zelfs nog nooit met iemand over menstruatie gepraat. Lees meer hier.

Daarnaast voerde ZIJkant ook een campagne op TikTok met de challenge #PeriodConfessions. Verschillende influencers deelden toen hun gênante regel-verhalen. Bekijk de campagne hier.

1 reactie op “Fietsend maandverband zamelt menstruatieproducten in
  • Waar kan een jong meisje om gratis maandverband gaan, als de school gesloten is en de moeder ergens anders woont op dat moment.
    Dit kwam een een jong meisje vragen op mijn werk (OCMW), ik ben beginnen zoeken en andere instanties beginnen bellen maar niemand kon me helpen.
    Gelukkig had ik 1 maandverband bij maar je zag zo het ongemak op haar gezicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.