copyright Sigrid Spinnox

Kleutermeesters over hun ‘coole’ job: “Het is zoveel meer dan snottebellen afvegen.”

Vroeger heette het de papschool en waren mannen er niet welkom. De eerste kleuteronderwijzer die met pensioen ging – de eerste lichting afgestudeerden uit 1982 – was dan ook een nieuwsfeit. Vandaag staan er nog altijd vooral vrouwen in het kleuteronderwijs: amper 3% is een meester. De opleidingsstatistieken tonen bovendien ook voor de komende jaren geen beter genderevenwicht. Wat moet er gebeuren opdat meer jongens voor het kleuteronderwijs kiezen?

Met ZIJkant zetten we graag enkele van de schaarse kleutermeesters in de schijnwerpers. Eén van hen is Gerd Maerten, meester by day in De Kleine Stad in Antwerpen, dj by night. Voor hem zorgde de film ‘Kindergarten-cop’ voor het kantelpunt. Net als zijn held Arnold Schwarzenegger vult de getatoeëerde en gepiercete leraar zijn job op een heel eigen manier in.

“Ik heb eerst mechanica gestudeerd, omdat mijn broer ook op die school zat. Ik wist eigenlijk niet beter. Maar toen ik in het zesde middelbaar een stage deed in de fabriek, kwam de reality check: ik besefte dat ik helemaal geen zin had om de rest van mijn leven achter een machine te staan. Dan liever met kinderen werken, zoals ik in de zomer al deed als monitor op de speelpleinen. Ik wilde lesgeven maar een hele dag voor de klas staan en een hoop leerstof en boeken doorploegen, was dan weer niets voor mij. Zo heb ik voor kleuteronderwijzer gekozen.”

Vooroordelen

“Tijdens mijn opleiding waren we met vier jongens tussen honderd meisjes, uiteindelijk zijn we geëindigd met twee. Er zijn veel vooroordelen verbonden aan de job. ‘Je gaat kakbroeken verversen en een hele dag snottebellen moeten afvegen’, zo reageerden zelfs mijn leerkrachten mechanica schamper. Maar kleuteronderwijzer zijn is zo veel meer dan dat: deze jaren zijn zó belangrijk voor kinderen, spelenderwijs leren ze enorm veel, je ziet ze groeien. Velen vinden het een vrouwenjob, en het is al eens gebeurd dat ouders twijfelachtig reageerden omdat ze dachten dat een man dat niet zou kunnen, te afstandelijk zou zijn en misschien niet genoeg zou zorgen. Maar ik ben een echte knuffelmeester, bij ons in de klas is het één en al liefde.”

Eigen stempel

“Natuurlijk doe ik de dingen op mijn manier, en dat is net het leukste aan de job als kleuteronderwijzer: ik kan mijn creativiteit kwijt en druk mijn stempel. Als dj hecht ik dan ook veel belang aan muziek. We zingen geen klassieke ‘goeiemorgen’, maar starten de dag met een hiphoplied. Het weer bespreken we met een reggaenummer en de dagen van de week oefenen we op R&B-beats. Met de kinderen maak ik coole video’s waarin ze rappen en dansen, die we doorsturen naar de ouders. Zij krijgen wekelijks een hele nieuwsbrief met wat we allemaal hebben gedaan met de nodige foto’s erbij. Zo blijven ze betrokken, en ze appreciëren het om op de hoogte te blijven van onze avonturen.”

Maatjes

“Kleuteronderwijzer zijn is echt een coole job. Je krijgt zo ongelooflijk veel terug van de kinderen, het zijn echt mijn maatjes. Sommigen volgen me ook al jaren; zo komen ze als jongeren in het zesde middelbaar soms nog eens bij me op bezoek en halen we samen fijne herinneringen op. En er zijn kleuters die ik jaren later terugzie op mijn dansvloer als ik sta te draaien. Je hebt een connectie met hen voor het leven.”

Heerlijke job

“Ik vind het zeker belangrijk om een oproep te doen voor meer mannen in het onderwijs en al zeker in het kleuteronderwijs. Daarom promoot ik mijn job ook zoveel mogelijk en toon ik op mijn Facebook- en Instagrampagina hoe mijn kleuters spelenderwijs leren. Ik vrees dat nog veel mensen een verkeerd beeld hebben van de job of niet goed weten wat we juist doen.  Maar het is heerlijk om kleutermeester te zijn, en het is verdorie 2021, dus waar zijn al die nieuwe mannen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.