Naar aanleiding van internationale mannendag verandert ZIJkant voor één keer in HIJkant. Op 19 november verdedigt de progressieve vrouwenbeweging het recht van mannen om te zorgen. Want terwijl vrouwen al eeuwenlang strijden om een evenwaardige plaats in de politiek en op de arbeidsmarkt, worden mannen die meer willen zorgen nog steeds te vaak weggezet als watjes.

Om de genderkloof in de zorg voor de kinderen en het huishouden aan te tonen, trekt HIJkant op vrijdag 19 november naar Shopping Gent Zuid met een groot “Rad van Fornuis”.

In januari van dit jaar was 3% van de Vlaamse kleuteronderwijzers een man. Het lager onderwijs telde 18% mannen. Mannelijke verzorgers in kinderdagverblijven zijn een absolute rariteit (4%), van een ‘onthaalvader’ heeft tot dusver niemand gehoord. En wie thuis of in het ziekenhuis hulp of (niet-medische) verzorging nodig heeft, krijgt dat in negen op de tien gevallen van een vrouw. 

Ook aan het thuisfront is het niet anders. Reeds voor de coronacrisis besteedden vrouwen per week acht uur meer aan het huishouden en anderhalf uur meer aan kinderen. Bijna de helft van de Belgische vrouwen werkt dan ook deeltijds. Mannen gaan net méér werken als er kinderen komen. Die genderstereotiepe rollenpatronen werden door de COVID-pandemie nog eens extra aangevezen. Uit het nieuwste VUB-tijdsbestedingsonderzoek blijkt dat mannen amper zes minuten per dag méér hielpen in huis tijdens de lockdown, ook al waren ze vier uur meer thuis. Quasi uitsluitend vrouwen (71%) maakten gebruik van het corona-ouderschapsverlof.

De loonkloof dichten, ook goed voor mannen

De progressieve vrouwenbeweging ZIJkant is de initiatiefnemer van de nu al zeventien Equal Pay Day-campagnes in België. Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om hun loonachterstand van het voorbije jaar dicht te rijden. Dit jaar viel die dag op 25 maart. Of het nu gaat over het glazen plafond, horizontale segregatie of de ongelijke taakverdeling thuis: de loonkloof is quasi volledig toe te schrijven aan genderstereotiepe ideeën over vrouwen en mannen. En hoewel daarbij wordt gefocust op het loonverlies dat vrouwen leiden, trekken ook mannen vaak aan het kortste eind.

Zo zijn er ongetwijfeld heel wat jongens en mannen die hun roeping zouden vinden als leerkracht, kinderverzorger of verpleegkundige. Ze zouden er bovendien – zeker gezien de personeelstekorten – met open armen ontvangen worden. Maar terwijl de overheid sterk inzet op het enthousiasmeren van meisjes voor STEM-richtingen, wordt de omgekeerde beweging niet gemaakt: jongens worden veel minder warmgemaakt voor een job in de zorg.

Hetzelfde geldt voor de rolverdeling thuis: we leven niet meer in de jaren vijftig. Heel wat vaders willen wel betrokken zijn bij hun kinderen, maar moeten drie weken na de geboorte alweer aan het werk. Vaak voltijds, want hun partner krijgt reeds een vervangingsinkomen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het ook vaak de moeder is die na haar drie maanden moederschapsrust besluit om minder te gaan werken. De volle verantwoordelijkheid van de zorg ligt van bij het begin op haar schouders. Het wordt dan moeilijk om hier nadien meer evenwicht in te brengen. Bovendien zijn sommige werkgevers nog steeds niet zo happig op vaders die ouderschapsverlof willen opnemen.

Actie: “Rad van Fornuis”

Om mensen bewust te maken van de vaak nog zeer genderstereotiepe taakverdeling, en de nadelen daarvan voor vrouwen én mannen trekt HIJkant op vrijdag 19 november met een “Rad van Fornuis” naar Shopping Gent Zuid. Door te draaien aan het rad komen voorbijgangers uit bij allerlei taken, van de kinderen in bed stoppen tot de doktersbezoeken regelen, de lakens verversen en de vuilzakken buitenzetten. De logische vraag die daarop volgt: wie doet dit bij jou thuis? En: zou je dit graag anders zien?  

👉 Je vindt ons actieteam van 11u tot 14 in Shopping Gent Zuid, aan de inkom (Woodrow Wilsonplein).

Kleutermeesters over de ‘coolste’ job

Vroeger heette het de papschool en waren mannen er niet welkom. De eerste kleuteronderwijzer die met pensioen ging – de eerste lichting afgestudeerden uit 1982 – was dan ook een nieuwsfeit. Vandaag staan er nog altijd vooral vrouwen in het kleuteronderwijs: amper 3% is een meester. De opleidingsstatistieken tonen bovendien ook voor de komende jaren geen beter genderevenwicht. Wat moet er gebeuren opdat meer jongens voor het kleuteronderwijs kiezen? Met HIJkant zetten we graag enkele van de schaarse kleutermeesters in de schijnwerpers.

Lees de interviews: Meester Gerd: “We zingen goeiemorgen op hiphop.” en Meester Jan: “Onderwijs is nu op maat van meisjes gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.