Kriegsgefangene_in_Aachen_(1944)Gewezen dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog moeten eindelijk geen belastingen meer betalen op de vergoedingen die ze vanuit Duitsland krijgen. Dat bleek na een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Alain Top (sp.a). Deze vrijstelling gaat in bijna alle 13.500 gevallen over de weduwen van de ex-dwangarbeiders.

De pensioenkloof in België is op zich gigantisch, maar sommige gepensioneerde vrouwen hebben dubbel pech. Zij zijn de weduwen van de Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid moesten leveren. Het schamele pensioenbedrag dat Duitsland eindelijk uitbetaalt als vergoeding voor deze gewerkte jaren, wordt vervolgens in België belast.

De gewezen dwangarbeiders in het Duitse Rijk werden nauwelijks en meestal niet betaald. Pas in de jaren tachtig voorzag de Bondsrepubliek een tegemoetkoming voor deze arbeiders (of hun rechtverkrijgenden), onder de vorm van een forfaitaire som of een maandelijks pensioen (van ongeveer 50 euro per maand). Maar deze schadevergoedingen werden enkel uitbetaald als de dwangarbeider tewerkgesteld was op het grondgebied van de oude Bondsrepubliek. Pas in de jaren negentig werd ook een regeling getroffen voor wie werkte op het grondgebied van de voormalige DDR. De dwangarbeiders die in Polen of Oostenrijk terechtkwamen, krijgen tot vandaag geen enkele vergoeding.

Dubbel belast

De Belgen die zo’n vergoeding ontvangen zijn met 13.500, van wie het overgrote deel dus weduwen. Zij werden reeds door Duitsland belast op dit oorlogspensioentje, maar deze Duitse belasting van 17% met zes jaar terugwerkende kracht werd na een hevige perscampagne en parlementaire tussenkomsten voor de meeste dossiers niet toegepast. Toch tellen de Belgische belastingkantoren deze vergoeding wel mee in het progressief inkomen, waardoor het bedrag toch afgeroomd wordt.

Opmerkelijk is dat gewezen militaire collaborateurs vanuit Duitsland een pensioen ontvangen dat vijftienmaal hoger ligt dan het bedrag dat de gewezen dwangarbeiders ontvangen, en dat de inkomsten van deze mensen aan elke Belgische taxatie ontsnappen.

Eindelijk vrijgesteld

De verontwaardiging hierover leidde tot een parlementaire vraag  van volksvertegenwoordiger Alain Top (sp.a) aan minister van Financiën Van Overtveldt. Deze kondigde een nieuw voorontwerp van wet aan waarbij de vergoedingen voor oorlogsslachtoffers fiscaal vrijgesteld worden. Dit zou van toepassing zijn op de inkomsten die vanaf 1 januari 2016 werden betaald of toegekend. De weduwen kunnen dus binnenkort op beide oren slapen. Van Overtveldt benadrukte nog dat deze vrijstelling niet gold voor de gewezen militaire collaborateurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.