“Ik wil enkel dat iedere vrouw zich in deze wijk op haar gemak voelt.” In de podcastreeks Girls Make The City delen tienermeisjes en jonge vrouwen uit de Marollen hun dromen voor Brussel.  In de eerste drie afleveringen legt podcastmaker Elena Dikomitis hun ideeën vast om de stad inclusiever te maken. In de slotaflevering laten stadsmakers, ngo’s en onderzoekers hun licht schijnen op een stad die nog te vaak op mannenleest is geschoeid.

Het enige wat we kunnen doen is wandelen, wandelen, wandelen, maar waarnaartoe? Alle leuke plekjes zijn door jongens ingenomen.”- Nour

Waar zijn de hangmeisjes? Met deze vraag startte het award-winnende project Girls Make The City. Hangjongens zie je immers overal, maar vanaf negen jaar verdwijnen meisjes in sneltempo uit de publieke ruimte. ZIJkant en Wetopia wilden met dit project gendersensitieve interventies ontwikkelen, én steden aanzetten om aan gendersensitieve stadsplanning te doen. Daarvoor schakelden ze de enige echte experten in: de meisjes zelf.  

In de warme nazomer van 2022 verenigden ZIJkant en Wetopia 25 jongeren met heel verschillende interesses en achtergronden rond een stukje Brussel dat ze delen: het skatepark aan de Kapellekerk en de directe omgeving, in de Marollen. Samen bedachten de skaters, buurtbewoonsters en de leerlingen van het nabijgelegen college hoe de stad een meer inclusieve plek kon worden, voor henzelf, maar ook voor hun ouders, vrienden en buren. Het cocreatieproces landde met een reeks voorstellen, waarvan er enkele worden gerealiseerd in 2023.

Audioportret 1

“Als ik de sterretjes in de ogen van kleine meisjes zie wanneer ik op straat skate, dan is mijn dag geslaagd.” – Saskia

In de eerste aflevering vertellen de rolschaatsers van La Patinerie hoe skateparken het domein van cismannen blijven. Vrouwen of genderminderheden moeten de sportterreinen veroveren, hun plaats opeisen. Maar de genderpatronen zitten diep ingebakken. Intimidatie is een groot probleem, zegt skater Romane, en daarom moeten vrouwen en meisjes zich verenigen. Samen zijn we sterk.

Audioportret 2

“Ook vrouwen zijn hier opgegroeid. Dit is ook hun wijk. Ook zij moeten zich op hun gemak voelen.” – Khadija

De meisjes die na school binnenlopen bij buurtorganisaties als Le Foyer des Jeunes des Marolles, Les Mèrolutionnaires of Habitat & Rénovation voelen zich niet welkom op de pleintjes waar ze vroeger nochtans onbezorgd verstoppertje of tikkertje speelden. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze binnenkamers worden geduwd. Deze meisjes stellen concrete activiteiten voor die ze kunnen organiseren in hun wijk, waar vrouwen en mannen ongegeneerd samen kunnen zijn.

Audioportret 3

“We sms’en de hele tijd met onze moeder om te zeggen waar we zijn: vanaf het moment dat we thuis vertrekken tot als we op school aankomen. En ook op de terugweg.” – Ketiane

Twee zussen die naar het college gaan in de Marollen spreken over het onveiligheidsgevoel en hoe dat hun bewegingsvrijheid sterk beperkt. Meisjes en vrouwen hebben niet enkel meer openbare ruimte nodig, er moet ook anders met hen omgegaan worden in die ruimte. Deze zussen hebben concrete sensibiliseringsacties in gedachten om dit thema – ook letterlijk – naar de Brusselse pleinen te brengen.

Slotaflevering: Gender en publieke ruimte

In de leeftijdsgroep van negen tot veertien jaar zijn ongeveer dertig procent van de buitenspelende kinderen meisjes, terwijl er bij jongere kinderen nog bijna een evenwicht is.” – Sabine Miedema

In de slotaflevering van deze reeks delen ngo’s en architecten hun visies en cijfers over de gegenderde openbare ruimte. Ans Persoons vertelt hoe ze als eerste vrouwelijke Brusselse Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte en voorvechter van een inclusieve stad moet opboksen tegen een mannelijke cultuur die haar snel als ‘woke’ wegzet. Maar er is ook goed nieuws, zegt professor Hilde Heynen, die in de architectuurgeschiedenis duikt: gendermainstreaming werpt stilaan zijn vruchten af. Maar de verpakking doet ertoe: “zolang je het niet feministisch noemt, is de kans veel groter dat het pakt.”

De podcastreeks Girls Make The City werd gemaakt door Elena Dikomitis, en ondertiteld in NL/FR (+ de slotaflevering ook in ENG) door Emma Boelhouwer. De episodes zijn te bekijken en te beluisteren op www.zijkant.be/girls-make-the-city of via Apple Podcasts, Google Podcasts, Buzzsprout en Spotify.

BROCHURE NL/FR/ENG

Alle voorstellen van de meisjes en onze aanbevelingen voor stadsmakers en beleidsplanners kan je lezen in deze drietalige brochure, ook verkrijgbaar op papier.

Girls Make The City wordt gesteund door de Stad Brussel en equal.brussels.
Het project won de juryprijs voor meest verbindende buurtinitiatief op de Matexi Awards 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.