Internationale vrouwendag, 8 maart 2023

Op Internationale Vrouwendag, hebben wij een dringende boodschap voor onze beleidsmakers. Zonder kinderopvang sturen we vrouwen terug naar de haard. Neen, en die vlieger van de thuisblijvende vaders gaat niet op.

Uit alle cijfers blijkt dat de zorg voor kinderen een vrouwenzaak blijft, één van de hoofdredenen van de loonkloof overigens. Dat zien we ook in de sector van de kinderopvang: 98% is vrouw.

Die sector dreigt in te storten. Het personeelstekort is niet meer te overzien. En dat raakt iedereen, want dit tekort is de moeder van alle tekorten: voor elke kindbegeleider die stopt, zitten negen gezinnen in de problemen. In het belang van álle vrouwen, mannen én kinderen: red onze kinderopvang.

Op 8 maart, internationale vrouwendag, geven we ons in een pamper verpakte boodschap aan de leden van het Vlaams Parlement tijdens een meet & greet.

Wij vragen:

  • Ook bij hogere subsidietrappen vallen mensen uit omwille van de werkdruk. Geef de sector perspectief. Verlaag via een stappenplan gradueel de kindratio naar 5 kinderen per begeleider/onthaalouder en 4 kinderen als het de allerjongsten zijn en begeleiders er alleen voor staan.
  • Geef kindbegeleiders de ruimte om hun pedagogische expertise in te zetten: zorg voor meer kindvrije uren, reflectie in team en evaluatiemomenten. Het educatieve luik is wat mensen aantrekt in de job en daar houdt. Hervorm, verstrek en breid de opleidingsmogelijkheden uit.
  • Zorg dat onthaalouders de keuze hebben om over te schakelen naar een volwaardig werknemersstatuut met een eerlijk pensioen, recht op vakantie, een goed loon en een ziekte-uitkering. 
  • Slechts 2,4% van de werknemers in de kinderopvang is man. Door betere arbeidsomstandigheden te voorzien en genderstereotyperingen rond zorgen te doorbreken wordt de job aantrekkelijker voor iedereen.
  • De strijd voor de herwaardering van de kinderopvang loopt parallel met de strijd van vrouwen voor meer autonomie. 4 op de 10 vrouwen halen gebrekkige kinderopvang aan als reden om deeltijds te werken. In ons land werkt maar liefst 42% van de vrouwen deeltijds, tegenover 12% van de mannen. Investeren in de kinderopvang, is investeren in gendergelijkheid en een gezond economisch model.
  • We willen in Vlaanderen een werkzaamheidsgraad van 80%. Als we vrouwen in kwetsbare posities aan het werk willen krijgen, is een toegankelijke en betaalbare kinderopvang essentieel. Geef álle vrouwen de mogelijkheid om te werken en financieel autonoom te zijn.
  • Het is de publieke verantwoordelijkheid van onze overheid om een kwalitatieve kinderopvang te voorzien die de volledige samenleving ten goede komt. Privé-initiatieven zijn niet de oplossing.
  • Maak van kwalitatieve kinderopvang een afdwingbaar recht voor elk gezin. Zeker voor kansarme gezinnen kan het recht op kinderopvang als basisvoorziening een bijdrage leveren aan het bestrijden van ongelijkheid.
  • Van de 115 miljoen euro extra per jaar gaat een groot deel naar essentiële hervormingen zoals die van de inspectie en verbetering van de IT-infrastructuur. Maar de kwaliteit en draagkracht van een sector kan niet verbeterd worden als werknemers blijven uitstromen. Het kost 80 à 95 miljoen euro extra om de kindratio met één norm te laten dalen. Investeer nú fors in het verlagen van de werkdruk en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, voor ons economisch systeem helemaal in elkaar valt.

Kom jij mee naar het Vlaams Parlement? Afspraak om 14u30 aan de ingang van het Vlaams Parlement (Leuvenseweg 86, 1000 Brussel). Schrijf je in via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.