Tijdens Internationale Vrouwendag 2023 pleit ZIJkant opnieuw voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden voor kindbegeleiders.
© Noëmi Willemen

MET HET CRISISKABINET KINDEROPVANG NAAR HET VLAAMS PARLEMENT

ZIJkant heeft een dringende boodschap. Op woensdag 8 maart trekken we, samen met andere feministische organisaties en het Crisiskabinet Kinderopvang, opnieuw naar de publieksbanken van het Vlaams Parlement. Om de urgentie van onze vraag – de herwaardering van de sector – kracht bij te zetten, trakteren we de parlementsleden op Vrouwendag op een in pamper verpakt eisenpakket.

Want een samenleving met een fundament van on(der)betaalde zorgarbeid draait dol.

Kom jij mee naar het Vlaams Parlement? Afspraak om 14u30 aan de ingang van het Vlaams Parlement (Leuvenseweg 86, 1000 Brussel). Schrijf je in via deze link.

FEMINISTISCHE EISEN VOOR DE HERWAARDERING VAN DE KINDEROPVANG

Dit jaar plaatst ZIJkant de kinderopvang centraal. In deze sector is 97,6% van de werknemers vrouw.[1] Dag in dag uit staan zij paraat om onze toekomstige politici, zorgverleners, proffen, theatermakers en bedrijfsleiders pedagogisch te ondersteunen.

Er kan niet gewacht worden tot het verkiezingsjaar van 2024 om kindbegeleiders perspectief te bieden. Om hun job naar waarde te schatten zijn er méér investeringen nodig dan wat beloofd is in de Septemberverklaring.Investeringen kunnen enkel samengaan met het aantrekkelijker maken van de job.

Verlaag de kindratio via een stappenplan gradueel naar vijf en verzorg de kindbegeleiders. Want zij zijn de essentiële schakel die andere sectoren en ons land doen draaien. Zorg voor werkbaar werk en een eerlijk loon dat hen ademruimte en financiële autonomie geeft.

Verhoog het loon van kindbegeleiders, verbeter hun werkomstandigheden en zorg ervoor dat deze vrouwen financieel op eigen benen kunnen staan: geef hen de keuze of ze voltijds willen werken of niet. Geef hen meer kindvrije uren zodat ze in team kunnen reflecteren en tijd hebben om hun pedagogische kennis toe te passen in de praktijk.

Als de kinderopvang stopt, ligt het land stil. In België werkt maar liefst 42% van de vrouwen deeltijds tegenover 12% van de mannen. Als belangrijkste reden voor hun deeltijds werk, verwijzen de meeste vrouwen naar de zorg voor kinderen of afhankelijke personen.

Mannen die zorgen zijn baanbrekers. Slechts 2,4% van de werknemers in de kinderopvang is man. Doorbreek hardnekkige stereotyperingen en geef mannen de kans om te zorgen.

Ben je benieuwd naar het volledige eisenpakket? Lees hier de feministische eisen voor de herwaardering van de kinderopvang.

FEMINISTISCHE SOLIDARITEITSBEZOEKEN

Kindbegeleiders hebben vaak de kans niet om te staken op internationale vrouwendag: want hoe moeilijk is de keuze om te zorgen voor de kinderen of te zorgen voor jezelf?

Om kindbegeleiders op 8 maart te erkennen, hen een hart onder de riem te steken en te tonen dat ze er niet alleen voor staan, bezoekt ZIJkant samen met andere feministische organisaties enkele kinderdagverblijven.

STAAK MEE OP INTERNATIONALE VROUWENDAG

© Chloé Wasselin-Dandre

Als vrouwen stoppen met werken, ligt het land stil. Wat kan jij doen op internationale vrouwendag om vrouwenrechten en gendergelijkheid mee op de agenda van beleidsmakers te plaatsen?

Zoveel mogelijk lokale acties voorzien kinderopvang om het aansluiten bij betogingen toegankelijker te maken. Neem contact op met je vakbond om te zien op welke manier jij beschermd bent om te staken op 8 maart.

Leg je werk neer op internationale vrouwendag. Tot dan!

[1] Cijfers van Opgroeien over de kinderopvang van baby’s en peuters in kinderdagverblijven op 1 januari 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.