logo_instituutHet Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) heeft vorig jaar 20 procent meer discriminatieklachten ontvangen dan in 2008. Dat blijkt uit het pas gepubliceerde jaarverslag van het Instituut. Het grootste aantal klachten (51%) betrof het domein werk. Meer dan de helft ervan werd ingediend door vrouwen, een derde door mannen. Maar liefst 38% van die arbeidsgerelateerde klachten had betrekking op de thema’s zwangerschap, bevalling en moederschap. Globaal werden vrouwen vaker gediscrimineerd bij ontslag, terwijl dat bij mannen net meer het geval was bij de kandidaatstelling voor een functie. De overige klachten betroffen o.a. de domeinen ‘goederen en diensten’, ‘cultuur en media’, ‘echtscheiding’ en ‘sociale zekerheid’.

De behandeling van klachten van slachtoffers van geslachtsdiscriminatie is een van de hoofdbestaansredenen van het Instituut. Daarnaast strijdt het IGVM natuurlijk ook op andere manieren voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Zo legt het Instituut in haar werkzaamheden de nadruk op de integratie van de genderdimensie (de zogenaamde gender mainstreaming) in alle beleidslijnen, acties en maatregelen van de regering. Het Instituut begeleidt en evalueert ook het nationaal actieplan ter bestrijding van partnergeweld. In 2009 werden daarin enkele nieuwe problematieken opgenomen, zoals gedwongen huwelijken, eergerelateerd geweld en genitale verminking. Verder werd vorig jaar het derde loonkloofrapport gepubliceerd, waaruit bleek dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen in België op basis van de bruto jaarlonen van voltijds en deeltijds werkenden uit alle sectoren in 2009 25% bedroeg, tegenover 24% in 2008.

Wie meer wil weten over de activiteiten van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kan een kijkje nemen op de IGVM-website. Je kan er ook het Activiteitenverslag 2009 vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.