moederschapsverlofHet Europees Parlement gaf gisteren een krachtig signaal ter ondersteuning van werkende vrouwen na de zwangerschap. Het voorstel van de commissie voor vrouwenrechten werd gevolgd, waardoor alle moeders in Europa voortaan minstens 20 weken moederschapsverlof zouden krijgen met behoud van loon. Europese vaders zouden twee weken krijgen om voor hun pasgeborene te zorgen, ook volledig betaald. Kersverse Belgische moeders zouden dus langer dan de huidige 15 weken thuis kunnen blijven en zouden al die tijd hun volledige salaris ontvangen. Nieuwe papa’s krijgen in België al 2 weken vaderschapsverlof, maar zouden door dit voorstel volledig vergoed worden.

"Een goede zaak voor onze gezinnen én onze economie", vindt Kathleen Van Brempt, Europarlementslid voor sp.a. "Met steeds meer werkende vrouwen en een vergrijzing die op ons afkomt, moet je er voor zorgen dat kinderen krijgen voldoende omkaderd is. Met deze regelgeving geef je vrouwen voldoende tijd om te recupereren en borstvoeding te geven, maar betrek je ook de mannen meer. Dat zorgt voor meer evenwicht bij alle betrokkenen: kinderen, mama en papa."

Of de goede intenties van het Europees Parlement ook werkelijkheid worden, valt nog af te wachten. Het voorstel verhuist nu naar de Raad van Ministers en kan daar nog aangepast worden. De kritiek op de haalbaarheid van het plan laait intussen hoog op. Uit een impactstudie bleek dat het voorstel in België 166 miljoen euro zou kosten, maar Kathleen betwist dat. “Het wordt gefaseerd ingevoerd, en bovendien betaalt zo’n investering zichzelf terug.” Ze verwijst naar de Scandinavische landen, waar nu al uitgebreide regelingen voor moederschapsverlof zijn. “De voorbeelden in Scandinavië bewijzen dat je met dit soort aanpak een enorme stijging krijgt in de activiteitsgraad van de vrouwen. De activiteitsgraad ligt in die landen gemiddeld 10 procent hoger dan in België. Met zo'n stijging compenseer je vanzelf de kosten: voor Europa zal het al voldoende zijn een stijging te hebben van 1,4 procent."

Ook zij-kant ziet enkel voordelen als kersverse moeders en vaders de tijd krijgen om een nieuw evenwicht te vinden tussen hun rol als ouder én werknemer. Of zoals Kathleen het verwoordde: "Europa kiest voor gezonde gezinnen, daar kunnen we ook in België weinig bezwaar tegen hebben".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.