Minder loon? Draai aan de wasmachineknop en hoor wat vrouwen écht willen.

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen publiceert zijn jaarlijkse loonkloofrapport. De cijfers komen overeen met de bevindingen in ons Equal Pay Day-dossier: vrouwen verdienen maandelijks nog steeds een vijfde minder dan mannen. Het Instituut verwijst daarbij ook naar de rol van deeltijds werk.

Uit het nieuwe loonkloofrapport blijkt dat de loonkloof bij de gemiddelde brutomaandlonen van vrouwen en mannen 20 procent bedraagt. Daarom viel onze Equal Pay Day dit jaar op 14 maart: aangezien vrouwen een vijfde minder verdienen dan mannen in ons land, moesten ze in 2015 73 dagen langer werken (20 procent van 365 dagen = 73 dagen) om evenveel te verdienen als wat mannen in 2014 reeds verdienden.


Deeltijds werk

Deze loonkloof v/m is voor een groot stuk te wijten aan het grote aandeel deeltijds werk bij vrouwen. Meer dan vier op de vijf deeltijdwerkers in de privésector zijn vrouw.

Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, herinnert er echter aan dat “deeltijds werken niet zomaar een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Voltijds werk zoeken, is immers geen synoniem voor voltijds werk vinden. 22 procent van de deeltijds werkende vrouwen en 26 procent van de deeltijds werkende mannen geeft aan geen voltijds werk te vinden, of geen mogelijkheid te hebben om voltijds te werken binnen de huidige job. Bovendien is voor 50 procent van de deeltijds werkende vrouwen en 29 procent van de deeltijds werkende mannen de combinatie met het gezinsleven de belangrijkste reden om deeltijds te werken”.

Slecht betaalde jobs

Daarnaast werken ook meer vrouwen in slecht betaalde jobs. Dit heeft te maken met het glazen plafond, onderbroken loopbanen (door moederschaps- en ouderschapsverlof, tijdskrediet…) waardoor vrouwen carrièrekansen missen en de oververtegenwoordiging van vrouwen in minder lucratieve sectoren zoals de zorg.

 

Enkele cijfers van het Instituut:

-Eén op de vier voltijds werkende vrouwen verdiende minder dan 2.250 euro bruto per maand. Bij mannen is dat slechts het geval voor één op de zes – een daling voor zowel de vrouwen als de mannen.

-Ten slotte stijgt het percentage vrouwen die meer dan 5.000 euro bruto per maand verdienen. In 2012 ging het om 7,5 procent. Toch blijven de mannen de meerderheid vormen in deze hoogste looncategorie (10,5 procent). En vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de hoogste rangen van de ondernemingen.

 

Nationaliteit

Tot slot speelt ook de nationaliteit een grote rol. De negatieve impact van een vreemde nationaliteit of een ander geboorteland op de kansen op werk is telkens groter voor vrouwen dan voor mannen.

Aanbevelingen

In ons Equal Pay Day-dossier vind je meer cijfers en de aanbevelingen van zij-kant voor het dichten van de loonkloof v/m. Net zoals het Instituut wijzen we hierbij naar het belang van de concrete uitvoering van de loonkloofwet, het verbeteren van de mogelijkheden voor de combinatie van werk en privéleven, een betere taakverdeling thuis, de ontwikkeling van een meer flexibele arbeidsmarkt en de strijd tegen de genderstereotypen en segregatie op de arbeidsmarkt.

Bekijk ons superstereotiepe Equal Pay Day-filmpje hier en draai zeker aan de wasmachineknop!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.