4.656 Belgische kinderen hebben het afgelopen jaar een nieuwe familienaam gekregen. Dat is 0,2 procent van alle Belgische minderjarigen. Ook weinig pasgeboren baby’s krijgen de dubbele familienaam (4,7 procent), bovendien komt de naam van de moeder zelden eerst.

Sinds 1 juni 2014 mogen ook vrouwen hun naam doorgeven aan hun pasgeboren baby. Hiermee werd een grote symbolische ongelijkheid in ons Burgerlijk Wetboek rechtgezet, waardoor vrouwen nog steeds als tweederangsburgers werden geklasseerd. Dankzij de wet op de vrije naamkeuze hebben kersverse ouders de keuze tussen de naam van de vader, de naam van de moeder of beide namen in een zelf gekozen volgorde.

Pasgeborenen

In het voorbije jaar hebben 4.887 pasgeborenen in ons land een dubbele familienaam gekregen, oftewel 4,7 procent. Bovendien begint slechts bij 13,5 procent van deze kinderen de dubbele naam met de naam van de moeder. Dat vernam Belga bij de FOD Binnenlandse Zaken. Traditie lijkt nog een grote rol te spelen bij de bepaling van familienamen.

Overgangsperiode

Daarnaast bestond ook een overgangsperiode voor wie reeds (minderjarige) kinderen had op 1 juni 2014. Deze ouders kregen een jaar de tijd – tot 31 mei 2015 – om de namen van hun kinderen te wijzigen. 4.656 Belgische kinderen hebben in het afgelopen jaar een nieuwe familienaam gekregen. Dat berichtte de VRT. Dit cijfer komt overeen met 0,2 procent van alle Belgen jonger dan 18 jaar (situatie op 1 januari 2014). De meeste ouders kozen daarbij de dubbele naam (81 procent), nog geen vijfde ruilde de naam van de vader in voor die van de moeder (19 procent).

Beide ouders akkoord

Voor de naamswijziging moesten beide ouders zich akkoord verklaren. En dat bleek in vele gevallen niet evident. Zowel zij-kant als het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kregen reacties van vrouwen bij wie de vader van de kinderen zich verzette tegen een naamswijziging. Hen werd aangeraden om toch naar de burgerlijke stand te stappen en aan de ambtenaar te vragen om op papier te zetten dat de moeder een eenzijdige aanvraag indiende en dat aan dit verzoek niet kon worden ingewilligd omdat niet werd voldaan aan de wettelijke voorwaarden.

Discriminatie

De patriarchale denkbeelden zijn duidelijk nog niet helemaal verdwenen. Ook de nieuwe wet zelf laat zich betrappen op discriminatie. Wanneer kersverse ouders het niet eens geraken over de familienaam van hun pasgeborene, heeft de vader immers een vetorecht. Hierdoor wordt automatisch enkel zijn naam toegekend. zij-kant tekende hiertegen beroep aan bij het Grondwettelijk Hof en steunt het verzoekschrift dat het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen indiende om dit bewuste artikel in de wet te vernietigen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.