Credits: Lars Bo Nielsen – Unsplash

Op 10 juli spelen onze Red Flames hun openingsmatch op het EK in Engeland. En dat is op zich al een hele prestatie. Het vrouwenvoetbal komt immers van ver, en kan nog steeds op veel minder inkomsten en media-aandacht rekenen. Maar dat is hopelijk een kwestie van tijd, want vrouwen en meisjes dribbelen massaal de voetbalwereld binnen.

Om duidelijk te maken dat onze nationale heldinnen evenveel aandacht verdienen als de Duivels, zenden ZIJkant en de stad Gent de openingsmatch van de Red Flames uit op groot scherm. Daarvoor belichten we in een panelgesprek welke hordes er nog genomen moeten worden om te kunnen spreken van gelijke kansen in de sport. Ex-Red Flame Tine Schryvers vertelt over haar eigen strijd, schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker vertelt waarom Gent inzet op voetbal voor meisjes, Wim Beelaert stelt de sociaal-sportieve projecten van de KAA Gent Foundation voor en de Vlaamse ombudsvrouw gender Annelies D’Espallier en Laura May van ICES schetsen het bredere kader. Journalist Tom Boudeweel modereert.

Waar? Binnenkoer van Jour de Fête, Gustaaf Callierlaan 233, Gent (naast complex Zebrastraat)

Wanneer? Zondag 10 juli 2022

16u: panelgesprek ‘Tijd voor gelijkspel’

18u: België-IJsland op groot scherm

Gratis

Historiek: voorzet van onderuit

Binnenkort schitteren ze op het EK, en dat is een hele prestatie. De Red Flames komen immers van ver. De eerste Belgische voetbalclub voor vrouwen werd weliswaar al in 1921 opgericht (Brussels Femina Club), maar het aanvankelijke succes van vrouwenvoetbal werd meteen in de kiem gesmoord. Dit gebeurde onder andere door het verbod op vrouwenvoetbalploegen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De bond legde zelfs sancties op aan mannenclubs die vrouwenploegen op hun terreinen lieten spelen.

In de jaren ’30 werd er toch een nationale competitie gehouden en bestond er ook een nationale ploeg, maar de periode rond de Tweede Wereldoorlog bracht het vrouwenvoetbal in het slop. Toch bleven vrouwen niet enkel truitjes en voetbalkousen wassen. In de jaren ’70 streden ze hevig om te blijven voetballen en verkregen ze een eigen competitie binnen het Belgische voetbal. Vandaag telt het vrouwenvoetbal in België 47.000 spelers. De KBVB – die een eeuw later wél het potentieel van vrouwenvoetbal ziet – wil dit aantal verhogen tot 80.000 in 2024.

Flametime

Sinds 1976 heeft België een nationaal voetbalelftal voor vrouwen dat ons land tijdens interlands vertegenwoordigt zoals op het Europees kampioenschap. De bijnaam van onze ploeg is sinds 2013 de Red Flames (daarvoor heetten ze de Rode Duivelinnen).

Ons voetbalelftal stond tijdens hun eerste interlandwedstrijd op 30 mei 1976 meteen in vuur en vlam. Ze behaalden tegen Frankrijk een 1-2 overwinning. Acht jaar later namen de Red Flames voor de eerste keer deel aan de kwalificatiewedstrijden van het EK.

In 2017 was het zover en mochten onze topspelers voor de eerste keer deelnemen aan een EK. Ze overleefden de groepsfase niet maar hun deelname werd wel als een succes beschouwd, vooral dankzij de zege tegen kampioen Noorwegen. In het stadion klonk oorverdovend de Brabançonne.

Op 10 juli trappen de Red Flames hun openingsmatch tegen IJsland op het EK 2022. Daarna spelen ze het EK-duel tegen Frankrijk en de slotmatch van de groepsfase tegen Italië.

Gelijk loon voor gelijk spel

Alleen de Red Flames die in het buitenland spelen, kunnen leven van hun sport. Nergens is de loonkloof zo groot als in het voetbal. Het thema rond gelijke lonen voor voetballende mannen en vrouwen kwam pas in het najaar van 2017 op de internationale agenda.

Voor heel wat vrouwelijke toppers is het moeilijk om van sport hun beroep te maken. Veel van hen moeten naast de trainingen en wedstrijden ook gewoon gaan werken. Waar de tien best betaalde mannelijke voetballers gezamenlijk meer dan 265 miljoen euro binnenrijven, krijgen hun vrouwelijke tegenhangers samen slechts 1,5 miljoen euro. Bij het wereldkampioenschap in 2014 kregen de vrouwen nog geen 3% van het prijzengeld dat de mannen ontvingen: 13 miljoen euro tegenover 456 miljoen.

Ondertussen besliste de Noorse voetbalassociatie dat de vrouwelijke spelers evenveel zullen verdienen als het mannelijk elftal, dat dus deels bijdraagt aan de loonsverhoging van hun vrouwelijke collega’s. Red Flame Tessa Wullaert riep de Voetbalbond op om dit voorbeeld te volgen en het ‘equal play, equal pay‘-principe te hanteren, voorlopig zonder resultaat.

Volgens Pierre Cornez, woordvoerder van de KBVB, heeft het verschil van loon niets te maken met de kwaliteit van de spelers, maar eerder met de populariteit. De hoge bezoekersaantallen bij mannenvoetbal hebben een impact op de verloning. De bond heeft de laatste jaren verschillende initiatieven opgestart om vrouwenvoetbal te promoten, vooral bij jonge meisjes.

Meet the Flames

Ongeveer een week voor elke interlandperiode maakt bondscoach Ives Serneels z’n selectie bekend. Via deze link vind je alle Red Flames terug die deel uitmaken van de voorlopig laatste selectie.

Via het Instagramkanaal van de Red Flames kan je hen persoonlijk leren kennen:

Ontmoet meer Red Flames via hun Instagram- of Youtubekanaal.

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.