Een werkgever werd veroordeeld omdat deze een vrouw had ontslagen na zwangerschapscomplicaties. De apothekersassistente was samen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen naar de rechtbank getrokken. Volgens het Instituut wordt drie kwart van de zwangere vrouwen gediscrimineerd op de werkvloer.

Een vrouw mag niet ontslagen worden ten gevolge van een zwangerschap, ook niet als ze door die zwangerschap vaak afwezig is. Dat besliste de arbeidsrechtbank van Bergen en Charleroi op 22 mei 2015. De rechter verwees in de uitspraak naar de Genderwet van 10 mei 2007. Het ontslag was een discriminatie op grond van geslacht. De werkgever werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van zes maanden brutoloon aan de werkneemster.

Vaak afwezig

De apothekersassistente kreeg ruim drie jaar geleden haar C4 bij het Franstalig ziekenhuis waar ze werkte, omdat ze te vaak afwezig was. De vrouw was arbeidsongeschikt geworden door complicaties bij een poging om zwanger te worden, en stond op het punt om het werk te hervatten. De vrouw was voordien ook al thuis gebleven bij een eerste zwangerschap – waarbij het kindje stierf na de geboorte – en een tweede zwangerschap die eindigde met een miskraam. De derde zwangerschap werd afgebroken om medische redenen, complicaties volgden.

Drie kwart gediscrimineerd

De vrouw staat niet alleen. Adjunct-directrice van het Instituut Liesbet Stevens wijst erop dat “volgens een studie van het Instituut vrouwelijke werkneemsters die zwanger zijn, waren of willen worden nog al te vaak met negatieve reacties en zelfs discriminaties geconfronteerd worden. Meer dan drie op de vier zwangere vrouwen zouden daarmee te maken krijgen.”

Dat bewijst ook eerder onderzoek van de UHasselt, gebaseerd op de klachtendossiers die binnenkomen bij het Instituut. Bijna één werkneemster op de vijf heeft problemen met het moederschapsverlof en 60 procent van de werkgevers maakt geen risicoanalyse. De werkgever is nochtans verplicht om na te gaan of er gevaar is voor moeder of ongeboren kind. Maar liefst 18 procent van de zwangere werkneemsters moet in onaangepaste omstandigheden werken, 17,8 procent ondervindt financiële nadelen of loopt een promotie mis, 13,8 procent krijgt te maken met problemen bij ­evaluatiegesprekken en 5 procent is ontslagen of nam zelf ontslag vanwege de wijze waarop ze tijdens hun zwangerschap behandeld zijn.

Vragen of klachten?

Het Instituut herinnert eraan dat nadelige behandelingen die verband houden met een zwangerschap of bevalling steeds beschouwd worden als een directe discriminatie op grond van geslacht, aangezien ze enkel vrouwen treffen. Met vragen of klachten over een discriminatie op grond van geslacht kan je bij het Instituut terecht via het gratis nummer 0800/12.800, via e-mail (gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be) of via de website (https://igvm-iefh.belgium.be).

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.