Lisez cet article en français

Read the article in English

(Straat)intimidatie is geen spel. Maar door te spelen kan je er wel over praten. City Confessions bespreekt seksueel grensoverschrijdend gedrag in de (semi-) publieke ruimte en reikt omstaandertechnieken aan.

Meer dan de helft van de Belgen werd reeds slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En volgens Plan International krijgen 9 op de 10 meisjes en vrouwen te maken met straatintimidatie.

Hoe maken we dit enorme probleem zichtbaar en zorgen we voor een veiligere samenleving?

De progressieve vrouwenbeweging ZIJkant en het Expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit (RHEA) van de VUB bogen zich met een groep jongvolwassenen over deze vraag. Samen met de spelontwikkelaars van De Aanstokerij co-creëerden we een bordspel dat de bewustwording rond grensoverschrijdend gedrag verhoogt en omstaanders stimuleert om in te grijpen. Dit spel gaat verder dan spelen; het gaat over het delen van perspectieven en het leren van elkaar.

De pilootversie van City Confessions reisde het land rond en werd uitgetest door verschillende groepen jongvolwassenen. Uit onze evaluatie bleek dat 76% van de spelers meer motivatie en vertrouwen voelde om te reageren als omstaander en dat 84% de nodige kennis heeft opgedaan om te handelen als verantwoordelijke omstaander. Dankzij de steun van equal.brussels kunnen we met veel plezier het finale bordspel voorstellen.

City Confessions neemt je mee op reis door de stad. Onderweg maak je situaties mee, die soms grensoverschrijdend zijn. Gelukkig zijn er omstaanders die je kunnen helpen. Cruciaal in het spel is de gemeenschapsmeter, die aangeeft hoe solidair de spelers zijn én hoe (on)veilig de stad wordt. En net als je denkt het spel door te hebben, schudt het toeval je kansen door elkaar.

Lancering City Confessions

U bent zeer welkom op de lancering van City Confessions, in aanwezigheid van de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen.

Na de gratis train-de-trainer-sessie kan het spel met korting aangekocht worden (10 euro in plaats van 20 euro).

WANNEER

Woensdag 15 mei 2024 – 9u – 13u

WAAR

Amazone (zaal Marie Popelin): Middaglijnstraat 10, 1210 Brussel

PROGRAMMA

  • 9.00 uur: Deuren open
  • 9.15 uur: Welkom
  • 9.30 uur: Inleiding – Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen
  • 10.00 uur: Voorstelling City Confessions – ZIJkant & VUB (RHEA)
  • 10.30 uur: Pauze
  • 10.45 uur: Train-de-trainer-sessie – De Aanstokerij, ZIJkant & VUB (RHEA)
  • 12.30 uur: Lunch & mogelijkheid tot aankopen van het spel (10 euro in plaats van 20 euro).

Spelfiche

ThemaSeksueel grensoverschrijdend gedrag: niet-partnergeweld en straatintimidatie
Doel-Spelers herkennen grensoverschrijdend gedrag.
-Spelers leren hoe ze omstaandertechnieken kunnen inzetten in grensoverschrijdende situaties.
-Spelers worden aangezet tot een gedragsverandering ten opzichte van grensoverschrijdende situaties
SpelomschrijvingDe spelers verplaatsen zich om de beurt door de stad op het spelbord. Bij elke beurt komt een speler in een situatie terecht die grensoverschrijdend kan zijn. Het is aan de spelers om te beslissen of een situatie grensoverschrijdend is en, zo ja, of iemand wil ingrijpen. De andere spelers krijgen de kans om tussenbeide te komen als omstaanders, maar om dat te doen moeten ze energie investeren. Indien een omstaander beslist om tussen te komen, worden de mogelijke omstaandertechnieken besproken.

Het spel kan individueel gewonnen worden door de speler met het grootste aantal energiepunten, maar gedurende het hele spel wordt ook het ‘gemeenschapsgevoel’ in de stad opgevolgd door een gemeenschapsmeter. Wordt de stad te onveilig, dan verliezen de spelers het spel als groep. Als ze de stad heel veilig maken, kunnen ze het spel ook als groep winnen. Aan de spelers om te bepalen welke richting het spel uitgaat!
Doelgroep16+
Aantal spelersMinimum zes spelers – maximum twaalf spelers
BegeleidingHet spel kan zelfstandig gespeeld worden. Een inleidende tekst en een overzichtskaart leiden de spelers door het spel.
Daarnaast is het ook mogelijk om een begeleider te boeken die het spel met
jouw groep komt begeleiden. Contacteer ons.
AccomodatieEen ruime speeltafel en een stoel voor elke speler.
Duur spel100 – 120 minuten

Meer info over het spel of op zoek naar een begeleider om binnen jouw organisatie een spelsessie te faciliteren? Contacteer ons.

Wat voorafging: jonge vrouwen willen zich veiliger voelen op straat

“We moeten de jongens opvoeden.” De jonge vrouwen die vorig jaar meededen aan Girls Make The City waren het eens: straatintimidatie is een groot probleem en de belangrijkste reden voor hen om binnen af te spreken. De straat voelt niet veilig. Girls Make The City, een initiatief van ZIJkant en Wetopia, zette in 2022 jonge vrouwen uit Brussel-Centrum aan het stuur. Tijdens verschillende co-creatieworkshops dachten ze na over hoe ze de stad aangenamer en vrijer kunnen maken voor meisjes en vrouwen.

Uit deze workshops bleek dat een extra lamp, vrouwentoiletten en bankjes welkom zijn, maar het probleem niet oplossen. Je moet ook op de bankjes durven zitten. Een sensibiliseringscampagne is hoognodig, aldus de jonge vrouwen.

Het startschot werd gegeven in mei, toen zij samen met JES vzw een workshop micro-agressie in elkaar boksten en deze workshop als verplichte kost voorschotelden aan alle laatstejaars van het Sint-Jan Berchmanscollege. Half september werd ook de Wall of Truth ingehuldigd, een muurschildering van zo’n dertig vierkante meter waarop meisjes en vrouwen hun ervaringen rond straatintimidatie delen en oproepen tot meer respect.

Aflevering uit de podcastreeks ‘Girls Make The City’, gemaakt door Elena Dikomitis.

Het co-creatietraject: Communities against violence

Om de campagne naar een hoger niveau te tillen, ging ZIJkant in de zomer van 2023 in zee met de onderzoeksgroep Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit van de VUB (RHEA) voor Communities Against Violence. Dit project wil sensibiliseren rond straatintimidatie via een spel voor jongvolwassenen (16-36 jaar).

De middelen kwamen vanuit het Europese Impetus Citizen Science-fonds, en burgerwetenschap werd dan ook gebruikt om impact te genereren. In dit project waren de burgerwetenschappers een groep jongvolwassenen – onze projectambassadeurs – die samen met ZIJkant en VUB en onder begeleiding van spelontwikkelaar De Aanstokerij tijdens een spel ontwikkelden.

Zij willen spelers vooral doen reflecteren over (de impact van) seksueel grensoverschrijdend gedrag, dit gedrag beter leren herkennen én tools aanreiken om tussen te komen als bystander.

Onze projectambassadeurs:

  • Rita Rossana Afonso
  • Nene Cisse
  • Daniela Michelle García Melgar
  • Cato Mortier
  • Marián Palacios Fernández
  • Anniek Schalij
  • Ellis Van Miert
  • Marie-Stéphanie Verheyen

Het resultaat: een interactief en educatief bordspel

De opzet is uit het leven gegrepen: het bordspel stelt een plattegrond van de stad voor. Zes spelers begeven zich naar de campus, het werk, een feest, het park, de sportclub… Daar kunnen ze energiepunten winnen. Onderweg komen ze echter verschillende situaties tegen. Sommigen lijken onschuldig, anderen zijn in meer of mindere mate grensoverschrijdend.

Steeds wordt aan de groep gevraagd of ze deze situatie als problematisch inschatten, en waarom. Andere spelers – de omstaanders – kunnen daarbij kiezen om te helpen, aan de hand van de 5 A’s (aanspreken – afleiden – afzonderen – aanwezig blijven – afweren). Helpen kost echter energie, en om te winnen moet je juist zoveel mogelijk energiepunten verzamelen.

Cruciaal in het spel is een ‘gemeenschapsmeter‘ die aangeeft hoe het zit met de algemene sfeer in de stad, en die bepaalt hoe ernstig de situaties zijn. In een veilige en respectvolle samenleving zal de meter in het groen staan, in een gevaarlijke omgeving wordt de meterstand rood. Het zijn de spelers die bepalen welke kant de meter uitgaat, al is niet elke situatie te voorspellen: ook in het echte leven kunnen we niet alles controleren. Gaat de meter volledig in het rood, is het game over.

Het spel werd reeds geperfectioneerd tijdens drie testrondes waarbij diverse groepen kritische spelers (jeugdwerkers van Bosco Base, VUB-studenten en JES-personeelsleden) zowel de inhoud als de speltechnieken evalueerden.

In november en december trokken ZIJkant en de VUB rond met de eerste (drietalige) pilootversies van het spel. In hogescholen, op campussen, evenementen en openbare plaatsen organiseerden ze game booths en game nights, waarbij een zo divers mogelijk publiek werd bereikt. Na afloop van het spel werd de impact bij de spelers gemeten via een evaluatie.

Met de steun van equal.brussels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.