Op 18 oktober is het de internationale dag van de menopauze. ZIJkant, Rebelle en Vooruit Gent grijpen die gelegenheid aan om nu voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat er niets mis is met rimpels, grijze haren of, welja, opvliegers en pleiten voor een onderbouwd menopauzebeleid.

Om te tonen dat het leven pas begint na je veertigste draait dj Ilse Devroe (kunstencentrum VIERNULVIER) een eigenzinnige set op de Gentse Vrijdagmarkt. Ondertussen zit presentatrice Fien Sabbe in de sofa met een menopauzeconsulent, hr-dienstverlener Securex, gps-bedrijf Tom Tom en theatermaakster Pascale Platel. Schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker licht toe wat lokale besturen kunnen doen.

Schrijnende getuigenissen haalden afgelopen weken de media, van vrouwen die jaren ronddraaien in cirkels van foute diagnoses en dito behandelingen, met zelftwijfel, conflicten en soms jobverlies tot gevolg. Met dank aan een openhartige politica en het kersverse boek ‘Fuck de menopauze’ van wetenschapsjournaliste Liesbeth Gijsel ligt de menopauze op tafel. Eindelijk, want kwaal én behandeling zitten al sinds oudsher in de verdomhoek.

Onbekend terrein

De helft van de mensheid gaat op een bepaald moment door de menopauze, en acht op de tien vrouwen ervaren hinder. Toch worden klachten heel vaak niet herkend, laat staan erkend. Niet in het minst door vrouwen zelf, die nooit geïnformeerd werden over het feit dat de overgang – of de perimenopauze – al kan beginnen vanaf je veertigste (of in sommige gevallen nog vroeger), en dat ook vermoeidheid, depressieve gevoelens of spierpijnen courante symptomen zijn. Maar ook in de medische wereld is het mannenlichaam nog steeds de maat der dingen. Zelden ziet men het volledige plaatje – de hormonen – en worden aparte klachten ‘opgelost’ met antidepressiva of de diagnose van burn-out.

Onbespreekbaar op het werk

De impact op de arbeidsmarkt is dan ook gigantisch. Maar liefst een vijfde van de werkende bevolking gaat momenteel door de overgang of de menopauze. Volgens een recent gepubliceerde studie van hr-dienstverlener Securex en UGent ondervindt één op de twee vrouwen die reeds te maken kregen met menopauze-symptomen, hiervan ook hinder op de werkvloer. Van deze groep zegt een kwart hierover niet te kunnen spreken met de werkgever. Zeven op de tien vrouwen in de menopauze weten niet of dit thema bespreekbaar is op de werkvloer. Het taboe is dus huizenhoog.

Gouden werknemers

Nochtans zijn menopauzeklachten perfect te behandelen, aldus professor Herman Depypere, gynaecoloog en menopauze-expert (UGent). Met een correcte begeleiding zouden heel wat vrouwen geen hinder ondervinden op de werkvloer. Meer nog: als deze vrouwen geholpen worden, zijn het gouden werknemers. Gezegend met tonnen ervaring, relativeringsvermogen en expertise, staan de vrouwelijke midlifers sterker in hun schoenen dan de jongere generaties. Met dank aan de hormonenwissel durven ze ook hun zorgende rol meer loslaten en kunnen ze zich voluit focussen op hun talenten. Volgens Securex stelt deze groep het beter dan alle andere, inclusief jonge mannen.

Publieksacties: Golden girls

Het taboe rond de menopauze heeft natuurlijk veel te maken met het feit dat onze maatschappij allergisch is aan ouder worden, en daarvoor betalen vooral vrouwen de prijs. Waarom mag Bart Peeters wel een come-back maken met De droomfabriek, maar Rani De Coninck niet? En kreeg Lieve Blanquaert in plaats van gelukwensen een “innige deelneming” te horen op haar zestigste verjaardag?

Op de internationale dag van de menopauze willen ZIJkant, Rebelle en Vooruit Gent het taboe doorbreken. We leggen het thema op de salontafel en vieren de (vrouwelijke) rimpels en de grijze haren met een op maat gemaakte dj-set van Ilse Devroe (kunstencentrum VIERNULVIER) en Liesbeth Vlerick.

Iedereen is welkom op woensdag 18 oktober op de Vrijdagmarkt. Op het programma staan sofagesprekken, gemodereerd door presentatrice Fien Sabbe.

  • 16.15 uur -16.30 uur: Virginie Colpaert, menopauzeconsulente
  • 16.45 uur -17 uur: Sofie Lameire, consultant psychosociaal Welzijn bij Securex en Philippe Kiss, preventieadviseur-arbeidsarts bij Securex
  • 17.15 uur -17.30 uur: Ingrid Van De Maele, projectcoördinator Tom Tom
  • 17.45 uur -18 uur: Pascale Platel, theatermaker en auteur van het boek ‘Schoonnijd’
  • 18.15 uur -18.30 uur: Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen en Welzijn in Gent
  • Tussendoor peilen Rebelle en ZIJkant naar de menopauzekennis van voorbijgangers met een quiz.

Bekijk het Facebook-event hier.

Meisjes van 50 en meer

Hoe verouder je als vrouw? Maar ook, hoe verouder je als vrouw in een samenleving die gericht is op jeugdigheid en uiterlijk vertoon? Welke maatschappelijke barrières kom je tegen en welke plaats neem je in de samenleving in?

Deze vragen vormen de insteek van Meisjes van 50 en meer (2021), een opvolger van onze publicatie Granny Power (2005).

Gerontoloog Christel Geerts en collega-wetenschappers geven in dit boek een openhartige inkijk in de wereld, hoofden, lichamen en gevoelens van vrouwen van 50-plus. Zo zijn ze met een lager inkomen en minder pensioenrechten kwetsbaarder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ze leven langer, maar zijn daarom niet gezonder. Ze combineren de zorg voor kleinkinderen en voor hulpbehoevende ouders, terwijl de jongsten onder hen zelf nog aan het werk zijn.

Ook de wifty’s en granny’s krijgen een forum. In drie familieportretten komen drie generaties vijftigplussers aan het woord: de kleindochters, geboren tussen de Summer of Love en de vredesprotesten; hun moeders die hebben moeten vechten voor een opleiding en een plaatsje op de arbeidsmarkt en hun grootmoeders, eeuwelingen gehard door een wereldoorlog en barre levensomstandigheden.

De verhalen in de familieportretten illustreren het wetenschappelijke kader en tonen dat het om een sterk geslacht gaat. Want ondanks het feit dat de vrouwelijke vijftigplussers minder kansen kregen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, hebben ze een hecht sociaal netwerk en geven ze blijk van bijzonder veel veerkracht. Al bij al voelen ze zich beter in hun vel dan toen ze jonger waren.

ZIJkant formuleerde de beleidsaanbevelingen van dit boek. Zo geven investeringen in de kinder- en ouderenzorg extra ademruimte aan de sandwichgeneratie. Ook via een versterking van de mantelzorg, een dertigurenweek, een hoger pensioen en de correcte toepassing van de loonkloofwet moeten vrouwen niet de prijs betalen voor een leven lang zorgen. Daarnaast vragen onze wifty’s en granny’s meer digitale coaching, sensibilisatie rond oudermis(be)handeling, geneeskundige zorg op maat en vooral: meer meisjes aan de macht!

Benieuwd? Bestel het boek hier.

Meisjes van 50 en meer
Over wifty’s en granny’s
Christel Geerts e.a.
Productcode (EAN): 9789461170231
Verschijningsdatum: 24/11/2020
Uitgeverij: ASP – Academic And Scientific Publishers
Verkoopprijs: 18,95 euro + 4,30 euro verzendkosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.