woman-using-computer-1241725Het aantal klachten over genderdiscriminatie bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen steeg in 2016 met de helft. De meeste meldingen gaan over zwangerschaps- of moederschapsdiscriminatie op het werk.

“Iedereen kent het typische voorbeeld van een vrouw die wordt ontslagen omwille van haar zwangerschap”, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut voor  de  Gelijkheid  van Vrouwen  en  Mannen.  “Discriminatie op de arbeidsmarkt kan echter verschillende vormen aannemen: een vrouw kan geweigerd worden voor een job omdat zij een kindje heeft en zich volgens de werkgever onvoldoende flexibel zal kunnen opstellen, ze kan terugkomen uit zwangerschaps- of ouderschapsverlof en merken dat haar vervanger haar job mag blijven uitvoeren, ze wordt ontslagen omdat zij veel afwezig is wegens een moeilijke zwangerschap of ze wordt vanaf haar aanvraag om deeltijds te werken niet meer als volwaardig lid van het team behandeld. En natuurlijk zijn er ook nog de zaken waarbij vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald worden dan hun mannelijke collega’s en de gevallen waarbij vrouwen omwille van hun geslacht gediscrimineerd worden wanneer ze het glazen plafond proberen te doorbreken.”

Klachten stijgen

De meldingen die het Instituut ontvangt zijn divers, aangezien discriminatie zich op verschillende manieren en in verschillende domeinen kan manifesteren. Net zoals in 2015, kreeg het Instituut in 2016 opnieuw het meeste meldingen van vrouwen en in het domein van arbeid. Meldingen worden  onderverdeeld in informatievragen of klachten. Bij klachten vraagt de melder aan het Instituut om een discriminerende situatie aan te pakken. De stijging van het aantal geregistreerde meldingen in 2016 is voornamelijk te wijten aan de grote stijging van het aantal klachten in vergelijking met 2015 (+49%).

De stijging van het aantal meldingen is dus voornamelijk toe te wijzen aan het grote aantal klachten die het Instituut behandelde: 58% van de meldingen waren klachten. Het aantal informatievragen nam in 2016 lichtjes af in vergelijking met 2015 (-7,2%), maar nam toe in vergelijking met 2014 (+47%).

Op het werk

Uit de cijfers blijkt dat er nog steeds heel wat mensen worden gediscrimineerd binnen hun werkcontext. 35% van de meldingen gaat geheel of gedeeltelijk over de werksituatie. “Alhoewel mannen uiteraard ook slachtoffer van discriminatie op de arbeidsmarkt worden, stellen we vast dat in 2016 70% van de meldingen over discriminatie op het werk van vrouwen kwamen”, verduidelijkt Liesbet Stevens. “We merken dat mannen meer slachtoffer worden van discriminatie bij aanwerving, terwijl vrouwen in elke fase van de loopbaan het risico lopen om gediscrimineerd te worden.”

Aangezien de overgrote meerderheid van de melders van arbeidsgerelateerde discriminaties vrouwen zijn (69%), is het niet verrassend dat 38% van de meldingen over werk over zwangerschaps- of moederschapsdiscriminatie gaan.

Andere thema’s

22% van de meldingen die het Instituut ontving gaan volledig of gedeeltelijk over ‘de toegang tot en het aanbod van goederen en diensten’. De meldingen binnen dit domein komen zowel van vrouwen (56%) als mannen (37%) en het gaat in 74% van de gevallen over een klacht.

Ook  de meldingen in het domein ‘onderwijs en vorming’ en het aantal klachten in verband met ‘sociale zekerheid’ kenden in 2016 een lichte stijging.

Bijna 1 op 7 meldingen in 2016 betrof transgenderdiscriminatie (14%). Daarmee gingen de meldingen over dit thema opnieuw de hoogte in (+23% in vergelijking met 2015) en houdt de opwaartse trend die in 2014 startte aan. De meldingen die het Instituut in 2016 ontving gingen voornamelijk over de toegang tot gezondheidszorg en problemen met verzekeringsmaatschappijen en discriminatie in de werkcontext. Het Instituut bracht daarom over beide thematieken in 2016 een brochure uit, Een hospitalisatieverzekering afsluiten – Tips voor transgenderpersonen en Gids ter begeleiding van transgenders op het werk, die ook via de website geraadpleegd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.