De ‘Moeder aller verkiezingen’ komt er op 25 mei aan. Betekent ze ook een stap vooruit voor vrouwelijke politici?

Politica’s hebben op Europees, federaal en Vlaams niveau al een aardige weg afgelegd. Toch kennen we nog steeds geen evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in de politiek:

  • 36% van de Europese parlementsleden is een vrouw;
  • Het federale parlement telde begin 2014 60 vrouwelijke volksvertegenwoordigers op een totaal van 150. 28 van de 71 senatoren waren vrouw;
  • In het Vlaamse parlement zetelden begin 2014 53 vrouwelijke parlementsleden ten opzichte van 71 mannelijke.

Bovendien dreigen vrouwelijke politici wel eens vergeten te worden bij de toekenning van uitvoerende mandaten. Zo telt de ontslagnemende federale regering 5/12 vrouwelijke ministers en 1/6 vrouwelijke staatssecretarissen. De Vlaamse regering doet het met vier vrouwelijke en vier mannelijke ministers gelukkig een pak beter.

Vrouw trekt een derde van de kieslijsten

De kieslijsten voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen werden intussen ingediend. De lijsttrekkers van alle partijen zijn nu gekend. zij-kant stelt tevreden vast dat de vervrouwelijking van de politiek zich langzaam doorzet.

31% van de lijsten (of 26 op 111 ) wordt getrokken door een vrouw. Het gaat vooral om vrouwen die nu al een ministerfunctie uitoefenen, zoals Ingrid Lieten, Monica de Coninck, Maggie De Block of Joke Schauvliege, of vaste waarden die al enige bekendheid hebben. Bij de federale verkiezingen van 2010 ging het nog maar om 24,5% vrouwelijke lijsttrekkers. De Vlaamse en Europese lijsten werden in 2009 door 23,4% vrouwen geleid. Niettemin blijft de gemiddelde lijsttrekker een man van in de vijftig die al een tijdje actief is in de politiek.

Enkel progressieve partijen nemen gelijkheid v/m ernstig

We zien ook een groot verschil tussen de partijen. sp.a zorgde naar aanleiding van de komende verkiezingen voor een unicum: de partij verzamelde meer vrouwelijke (8) dan mannelijke (6) lijsttrekkers. In Antwerpen was het zelfs behoorlijk puzzelen om al het vrouwelijk talent een goede plaats te geven. Onze voorspelling bij de invoering van de quotawetten, dat “deze wet ooit in het voordeel van mannen zou spelen” lijkt dus uit te komen. sp.a verzilvert nu de inspanningen die ze in het verleden leverde om vrouwelijke en mannelijke politici gelijke kansen te bieden. De partij toont dat ze gelijkheid v/m ernstig neemt.

Bij andere partijen is de strijd verre van gestreden en komen vrouwen nog vaak op de tweede plaats. Uitgerekend de partij die verandering predikt, scoort het slechtst wat vrouwelijke vertegenwoordiging betreft. Slechts een vrouw wist zich tot lijsttrekker te benoemen. Verandering lijkt hier dus geen synoniem voor vooruitgang.

Ben je benieuwd naar de inspanningen van andere partijen? Onderstaand filmpje biedt een verhelderend overzicht:

We hopen dat de goede uitgangspositie van de vrouwelijke lijsttrekkers zich weerspiegelt in de verkiezingsuitslag en dat de evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen in de parlementen na 25 mei een feit wordt. Bij de regeringsvormingen moet de 50/50-verdeling ook regel worden bij de aanduiding van de ministerposten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.