De Europese Commissie stelde afgelopen maand haar rapport over de vooruitgang van de gendergelijkheid binnen de EU in 2013 voor. Dit rapport schetst de evolutie binnen de zes prioriteiten uit haar ‘Strategie voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen 2010-15’. zij-kant voert al jaren campagne rond een aantal van die punten, zoals gelijke economische onafhankelijkheid, gelijk loon voor gelijk(waardig) werk, een evenwichtige besluitvorming en de strijd tegen geweld op vrouwen.

We zijn dan ook blij te lezen dat de gelijkheid tussen vrouwen en mannen er weer wat op vooruit gaat. Zo stijgt de werkzaamheidsgraad van vrouwen in Europa geleidelijk tot bijna 63%. De Europese loonkloof neemt langzaamaan af, van 17,3% in 2008 naar 16,4% in 2012. Vrouwen dringen ook door tot de hogere niveaus op de arbeidsmarkt. Terwijl in 2003 8,5% van de zetels in de raden van bestuur van Europese bedrijven door een vrouw werd ingenomen, ligt dit eind 2013 op 17,8%.

De Europese Commissie levert daarbij een belangrijke bijdrage:

  • In 2013 besteedde ze via Structurele Fondsen 3,2 miljard euro aan de uitbouw van kinderopvang in de lidstaten. Ze verleende 15,1 miljoen euro subsidies aan nationale overheden en ngo’s voor campagnes tegen gendergerelateerd geweld.
  • Sinds 2011 houdt ze jaarlijks een Europese Equal Pay Day.
  • Ze volgt de gelijke behandeling van vrouwen en mannen binnen de verschillende nationale wetgevingen op.
  • Er komt binnenkort een quotarichtlijn voor het aantal vrouwen in de raden van bestuur van Europese bedrijven aan. Wanneer die definitief goedgekeurd wordt, zullen 4 op de 10 zetels in raden van bestuur naar vrouwen moeten gaan.

We hebben op Europees vlak echter nog een lange weg af te leggen. Aan het huidige tempo zouden we zeventig jaar nodig hebben om de Europese loonkloof weg te werken en zo’n twintig jaar om meer genderevenwicht (40%) in de nationale parlementen te bekomen.

De vooruitgang verschilt bovendien per domein sterk van land tot land. Niet elke lidstaat besteedt evenveel aandacht aan gendergelijkheid. Terwijl we in Finland 30% vrouwen in de raden van bestuur van bedrijven vinden, is dat in Malta maar 2%. Besparingsmaatregelen bedreigen de budgetten voor sociaal beleid waarop vooral vrouwen steunen. In Ierland en Spanje werd om budgettaire redenen bijvoorbeeld besloten in kinderopvang te schrappen.

Het rapport biedt veel stof tot nadenken over de komende verkiezingen. Blijft gendergelijkheid een prioriteit voor de nieuwe Europese Commissie? Welke budgetten zal de EU in de toekomst aan sociaal beleid besteden? Maar ook dichter bij huis kunnen we ons die vragen stellen. De Ierse en Spaanse voorbeelden tonen dat nationaal beleid gendergelijkheid sterk onder druk kan zetten. Ga daarom als kiezer eens na wat de verschillende partijen over de gelijkheid tussen vrouwen en mannen te zeggen hebben en zorg dat gendergelijkheid na 25 mei op de politieke agenda blijft staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.