Ben je getuige van ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie of een aanranding? Het kan een groot verschil maken als je hierop reageert. Weet je niet goed hoe dat moet? Je bent niet alleen: volgens onderzoek wil 90% van de jongeren wel ingrijpen als ze getuige zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar 40% weet niet hoe.

5 A’s

Daarom geven de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn vormingen met verschillende technieken om tussen te komen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze vormingen kaderen in een samenwerking met Sensoa voor de #WijGrijpenIn-campagne.

We staan stil bij (het herkennen van) seksueel grensoverschrijdend gedrag en bij het belang van ingrijpen. De 5 A’s worden aan de hand van casussen ingeoefend. 

De persaftrap van deze campagne vond plaats op 13 oktober aan de Thomas More-hogeschool in Antwerpen. Studenten van het vak Forensic Psychology kregen die dag tips en tricks over hoe te reageren bij seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Waarom omstaanders?

Na een eerdere campagne van ZIJkantvzw Zijn en Sensoa over wat wel of niet grensoverschrijdend is (Is’t oké!?), gaat #WijGrijpenIn dus een stap verder door te mobiliseren.

Een bystander-campagne heeft als voordeel dat iedereen kan betrokken worden. Omstanders kunnen bovendien een grote rol spelen bij ‘alledaags’ seksueel grensoverschrijdend gedrag: zij kunnen het gedrag stopzetten, escalatie vermijden en het slachtoffer ondersteunen. Daarnaast geven zij de boodschap dat dit gedrag niet oké is.

Wil je graag een vorming organiseren?

Julie Van Garsse – ZIJkant – 0496/ 83 08 30 – julie.vangarsse@zijkant.be
Koen Dedoncker – Zijn – 0468/15 26 71 – koen@vzwzijn.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.